Uncategorized

Sätta in tandställning – hur det går till

Idag var dagen d för att sätta in tandställningen något jag vänta två veckor på sedan som drog ut en tand.

Att sätta Fast den gick ganska fort och jag tänkte berätta hur dom gjorde.Steg för steg

  1. Pusta tänderna där fästena skulle sitta
  2. Lägga på rengörande medel
  3. Torka tänderna
  4. Lägga på fäste och härda 4 sekunder per fäste
  5. Lägga i tråd
  6. Lägga fast gummisnoddar ovanpå fästen
  7. Tra ihop metallvajern och böja in ändarna
  8. Lägga på 2 “klackar” på ovantänder för att man ej ska kunna bita ihop på 8 veckor förhindra att räls och ovantänder slår ihop.
  9. Gå igenom skötselråd, fick med mig papper på det, tandborste och wax för sätta på ställen där det kan skava.
  10. Dag två skulle det spänna som värst sedan även dag tre för att sedan avta

 

Jag fick rekommendation att köpa en speciell borste till min tandställning som heter “orto” från Braun till min eltandborste jag redan har för den är bättre anpassa rengöra runt fästena.

 

Priset för en tandrad med tandställning:

När tandställningen sätts in betalar man 10 000kr sedan betalar man vid varje besök en del av summan på ca 24 000kr (detta gäller en tandrad). Man kan välja ha avbetalning med men jag valde att inte att ta utan jag betalar varje gång jag är Aqua dental helt enkelt. Nu är jag hemma och vilar lite då jag inte mår helt bra, här kan ni ser när jag ler och den syns nästan inte.
Det är nämligen så att vissa människor talar så att undertänderna syns vilket är väldigt ovanligt och jag talar så att mina övertändes syns. Så egentligen var det inte så många som såg jag inte längre hade min perfekt raka tandrad kvar. Men som ni vet har jag haft tryck på tänderna för det varit trångt så känns riktigt bra få hjälp med detta.

Hur känns det kan man undra? Det känns förvånansvärt bra. Jag hade tur och slapp att ha tandställning på alla tänderna på underraden så har inget på den sista baktanden på båda sidorna. Det är där det kan skava rejält så så jag är extremt glad över detta, känns som en lättnad. Det spänns lite nu och känns lite ovant ha något på tänderna. Min pappa tyckte det såg bra ut och frågade om man kan pussas med tandställning haha.

Men som med allt man anpassar sig efter ett tag. Egentligen hade jag tänkt ta en vit tandställning i keramik men dom är mer känsliga fästen när dom är små och undertänderna är mina så det rekommenderas mest på ovantänder. Om 8 veckor ska jag gå tid och spänna och sedan gör man det var 6:e vecka. Det ska bli så spännande detta. Jag kommer själv kunna se resultaten hemma i spegeln och jag dokumenterat hur det såg ut innan. Kommer bli så fint och jag är lycklig. Om ca 9 månader är det klart och då ska jag fira med bleka tänderna 🙂

Update: ca 5 timmar senare känns det ömt och jag har ätit mitt första måltid och det gick utan problem. Vill man vara fin får man lida pin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *