Övrigt

Kvinnligt håravfall- det finns med

Något som inte uppmärksammas och kanske inte tänks på så mycket är att det faktiskt finns kvinnligt håravfall och det är ganska så vanligt!

Jag hör ibland kvinnor säga att: en gång i tiden hade jag nästan så dubbelt så tjockt hår, efter födseln så försvann halva håret med mera. Jag har då tänkt att det kan väl inte stämma?

Jag själv har haft lite tunnare hår på grund av några dåliga hårförlängningar i en period i mitt liv. Jag har tänkt att det är precis  som när en fiskare beskriver sin fångst och gör den dubbelt så stor än var den var. Lite så har jag tänk om kvinnlig hårförlust om dom som sagt dom haft så tjockt hår en gång i tiden. Det har helt enkelt varit okunskap från min sida.

Jag tänkte därför berätta lite om fakta om Kvinnlig håravfall

Kvinnligt håravfall drabbar ungefär runt 10-15 % av alla kvinnor. I det flesta fall börjar dom märka av håravfall runt 50-60 års åldern. Men det kan börja tidigare att man tappar håret eller att det börjar tunnas ut. Den här typen av håravfall är mycket svårare att upptäcka då det sker väldigt gradvis, sakta och är mer diffust utspritt. Jämn fördelat över hela huvudet. Medans på en man ser man det som en kall fläck oftast upptill på hjässan.

Om man tror att man är i riskzonen kan man börja räkna hårstrån

En människa tappar runt 50-100 hårstrån om dagen och det kan därför vara väldigt svårt att räkna, men tex om man börjar se hår på kudden eller om hela golvet i duschen är fylld med hår bör man se över detta.

För att ta reda på om man har drabbats av kvinnlig hårförlust börjar man med att ta ett blodprov. Hårförlust kan nämligen bero på sköldkörtelproblem eller någon slags hormonrubbning eller något annat som lågt immunförsvar, bieffekt till medicinering eller mineral- eller vitaminbrist som kan vara orsaken till att du tappar mer hår än normalt.

En annan viktig aspekt att tänka på är, ärfligt håravfall, hur ser det ut i din släkt? Har farmorn din kvar håret? eller din mormor? 

När man börjar drabbas av kvinnligt håravfall kan man märka det i hårbotten, för varje gång vi tappar ett hårstrå så ersätts det med ett nytt hårstrå. Om det nya hårstråt är som en miniatyr av sig själv då är man troligtvis drabbad, hårsäcken kommer krympa med tiden och inte tillverka mer hår.

Har man ärftlig typ av kvinnligt håravfall så kan en hårtransplantation hjälpa

Vanliga orsaker till kvinnligt håravfall

  • Stress
  • Mekaniska orsaker
  • Sköldkörtelproblem
  • Bieffekt av mediciner
  • I de flesta fall beror håravfall på hormonförändringar, något som kan vara vanligt hos nyblivna mammor
  • Den vanligast orsaken till hårförlust för kvinnor och män är dock androgen alopeci – ärftligt håravfall

Bästa man kan göra är att boka en konsultation hos en hår klinik, tex hos Akacia medical , dom finns i Stockholm och Göteborg för att få goda råd och hjälp med sin hårförlust. Jag har hört så många som försöker självhjälpa sig själva med olika vitaminer etc, visst det är aldrig fel med vitaminer men låt säga att det rör sig om sköldkörtelproblem då kommer du inte få håret tillbaka förens du har medicin mot det. En annan dålig vana man kan ha är att man har för tighta hårtofsar och man har det varje dag. Det är mekaniskt och det är alla gånger  inte så bra för hårrötterna dina.

PRP-behandling mot kvinnligt håravfall

PRP-behandling (Platelet Rich Plasma)  fantastiks behandling som jag själv provat och på mig fungerade det bra. Det är en naturlig behandling som är väldigt effektiv för att bromsa förloppet av håravfallet genom att väcka nytt liv i hårsäckarna. Nu hade jag inte håravfall men jag ville boosta mina hårrötter 🙂

Hoppas ni tyckte denna information var bra, som sagt om ni fått tunnare hår. Vänta inte med att kolla upp vad det beror på, då finns det stor chans att du kan få håret tillbaka och slipper slänga pengar på dyra schampon mot tunt hår som kanske inte funkar så bra alla gånger.  Tänk även på att färga, platta håret är saker som kan göra håret naturligt tunt av slitage!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *