Uncategorized

Kvinnligt håravfall

Det är inte bara män som tappar håret med åldern, det känns ofta normalt och accepterat. Män har det  ofta lite lättare då dom kan välja att korta ner håret eller raka av det. Jag hör ofta kvinnor runt mig beklaga sig över att deras hår har blivit så tunt med åldern eller efter en graviditet.

Vissa har sagt att dom tappat halva sin hårtjocklek, något jag haft lite svårt att tro skulle vara sant. Tanke på hur tjejer tenderar ”höfta med sin vikt” och dra av ca 5 kilo mer. Men det är faktiskt så att det finns något som heter:

Kvinnligt håravfall:

Det är runt 10-15 % av alla kvinnor som någon gång i livet märker att deras hår börjar tunnas ur. Det kvinnliga håravfallet är vanligtvis lite annorlunda ut jämfört med manligt håravfall och är därför oftare svårare att upptäcka. Ofta så utvecklas mer gradvis och kan vara jämt fördelat över hela hårbotten (diffust håravfall).

Vanligtvis tappar vi ca 50-100 strån om dagen men är det bör man kolla upp vad det kan bero på. Orsakerna till håravfall hos kvinnor är många men det kan bero på ärftliga faktorer, stress, mekaniska orsaker, skölkörtelsproblem eller som en bieffekt av mediciner. I de flesta fall beror håravfall på hormonförändringar.

Den vanligast orsaken till hårförlust för kvinnor och män är dock androgen alopeci – ärftligt håravfall. Det är nämligen så att runt 40 % allt håravfall som sker är hos kvinnor och är ärftligt. För att få veta om du är i riskzonen kan du kika på dina mamma, hennes mamma och så vidare för att försöka se ett mönster.

Att behandla kvinnligt håravfall:

Att själv börja försöka få tillbaka sitt en gång tjocka hår med div tabletter och schampon är ofta slöseri på pengar och tid. Det gäller att agera innan det gått för långt! Det man behöver göra är att komma till grund med vart problemet ligger, är det ärfligt eller är det något med kroppen. Laserkam är även inte heller någon vits att använda sig av, då kan man hellre massera sin hårbotten för samma resultat, samt att det är gratis. Det bästa man kan göra är att gå till en klinik och ta ett blodprov och hårprov för se hur det står till i hårbotten. Sådant brukar kosta runt 900kr och så har du svar efter ett tag och kan agera!

En behandling som visat sig vara väldigt effektiv mot håravfall och som kan stoppa/bromsa det är:

 

PRP- behandling

PRP-behandling är en 100% naturlig behandling som går ut på att man utvinner ett rör blod från patienten som sedan körs i en maskinen. Blodet delar sig och man utvinner det som heter PRP.

PRP får igång blodcirkulationen och celldelningen, vilket i sin tur leder till att svaga hårsäckar återhämtar sig.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.