Ekonomi

Fem tips för att välja ett bra lån

Var otrogen. Det är regel nummer ett när det kommer till lånemarknaden idag. Det viktigaste är att du får ett bra lån, inte att du är lojal med din reguljära bank. Men vad ska man mer tänka på när man går i lånetankar?

I den här artikeln tittar vi närmare på vad du som vill eller behö

ver låna pengar bör tänka på innan du bestämmer dig. En situation som vem som helst kan hamna i. Det avgörande är att man låter processen ta tid så att man tänker igenom beslutet. Detta eftersom en del saker kan verka kontra-intuitiva. Det är till exempel inte alltid lånet med lägst ränta eller månadskostnaden som är det bästa alternativet på lång sikt. Därför ska du alltid jämföra kostnader för hela lånet och hur den slår mot din ekonomi.

Hela lånekostnaden är avhängig återbetalningsformen, hur länge du ska betala tillbaka lånet, om det tillkommer avgifter och vad räntan är. Tänk på detta när du letar efter det bästa lånet för dig.

Första rådet: Ha stenkoll på den effektiva räntan

Den effektiva räntan omfattar räntan och alla avgifter och kostnader därutöver. Därför är det farligt att sirra sig blind på räntan. Jämför därför alltid den effektiva räntan när du jämför lån. Gör det lika nogsamt som när du tar hand om dig själv.

Andra rådet: Vad är din bästa månadskostnad?

Ha alltid som mål att amortera snabbare än värdeminskningen på föremålet du lånar till. Tänk också på att ett lån med lägre månadskostnad kan vara dyrare totalt om det jämförs med ett lång med högre månadskostnad. Utmaningen är att finna precis rätt avbetalningstid för dig. En summa du har råd med varje månad, även om räntan skulle sticka iväg något, utan att återbetalningstiden blir får lång.

Tredje rådet: Betala mindre på sikt med rak amortering

När man tar ett lån finns det två modeller för att räkna ut hur mycket du ska betala av varje månad: rak amortering eller annuitetslån.

Med rak amortering amorterar man lika mycket varje månad. Det betyder att du minskar ditt lån snabbare. Fördelen med rak amortering är att den totala kostnaden för lånet ofta blir lägre. Betalningarna är störst i början eftersom räntan är högre ju större lånet är. Men i takt med att du betalar av ditt lån, minskar räntekostnader och då även månadskostnaderna.

Ett annuitetslån, å andra sidan, kan ge en lägre månadskostnad i början, jämfört med ett lån med rak amortering. Men den totala kostnaden för hela annuitetslånet bli ofta större.

Fjärde rådet: Var otrogen

Som redan nämns, är vi som svenskar ofta otrogna den bank vi valt. Allt fler svenskar börjar bli bättre på att inte stanna kvar “bara för att”. Men precis som med alla andra varor och tjänster är det bra att jämföra produkter och priser. I synnerhet eftersom banker idag kan vara specialiserad spå olika produkter. Det gäller brett: oavsett om du ska låna pengar eller behöver någon annan banktjänst.

Femte rådet: Ducka för de extra avgifterna

En självklart kan tyckas, men det tål att upprepas: Var noga med vilka villkor som gäller. En variabel kan vara möjligheten att göra extra inbetalningar för att på så vis snabbare bli av med lånet. En del låneerbjudanden ger inte detta. Och om de gör det kan det vara så att det kostar extra.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.