Karriär

Att investera i en utbildning i corona pandemin

Jag har tidigare bloggat om att jag är för självutveckling och studier. Men visste du att det är väldigt många  som vill studera nu under corona? Tiderna är fortfarande ganska så osäkra idag på arbetsmarknaden med färre jobb och behovet av vissa tjänster ha minskat drastiskt, som exempelvis restaurangpersonal. Däremot har möjligheterna att studera online betydligt mer utbrett nu och även universitetsstudier går att studera via distans. 

 

Korta betal utbildningar

För dig som funderar på att byta karriär kan det vara värt att veta att många yrkesutbildningar även går att läsa på distans. Det finns många utbildningar som kostar och som är väldigt bra, korta och intensiva. Att studera på högskola tar lång tid och ger en bred kunskap. Men tex om du vill arbeta med marknadsföring och annonsering så behöver du inte lära dig marknadsföring i brett utan hur verktygen man arbetar fungerar. Det var en gång en person som sade till mig att jag inte är utbildad för jag inte läst på högskola men då ska man ha i åtanke att man har bara ett liv och du kanske hellre föredrar kort och koncist och kunna tjäna pengar direkt när du pluggat klart än studera 3-4 år. Ofta kan du studera på sidan av arbete också, du kan låna till din utbildning givetvis och hos www.finguru.se kan du jämföra olika lån och hitta det som passar dina förutsättningar bäst. Det är nämligen så att många utbildningar är inte Csn berättigade. 

Att bli bra på något själv sägs ta 10 000 timmar

En vän till mig hon tog ett lån för att gå en utbildning online och hon har nu tjänat tillbaka den investeringen och gått 100 % plus. Utbildningen var nischad och tänkte det hon behövde veta för att lära sig och komma igång direkt. Det blev en väldigt lönsam affär för henne och visst hon hade kunnat spara ihop pengarna och det hade tagit henne ett halvår, men istället när halvåret hade gått hade hon betalt av studierna och tjänat in flera gånger om det det kostat henne och fått mer erfarenhet att när hon ska skriva ett nytt CV för när hon ska söka arbete. Här gäller det att väga in och se hur seriös man är. Det spelar nämligen ingen roll hur dyra och bra utbildningar du går om du inte är dedikerad med att lära dig. Mitt tips är att utöva det du lär dig i praktik medan du studerar, kunskap som inte används glöms snabbare bort. 

Att studera på distans

Att studera på distans kräver att man har disciplin, försök att skapa dig en arbetsplats i ditt hem där du kan studera ostört. Läs gärna Allt fler pluggar hemifrån 

När du studerar hemifrån så behöver det finnas plats för dator, böcker, kaffe och anteckningsblock mm. Ha ergonomi i åtanke, ha gärna en skön stol och en extern skärm så att du kan se datorn i rätt höjd. Att investera i bra ergonomi, kan kosta en del men att ha en kropp som mår dåligt kommer kosta dig betydligt mer i sjukkostnader. Variera gärna din arbetsställning.

 • Skapa hållbara rutiner
  När pluggar du som bäst? Morgonen eller kvällen, se till att effektivisera dina studier och plugga när du är som mest effektiv. Glöm inte att ta paus ibland för att vila hjärnan,  ta en kort promenad, träna på lunchen eller slut ögonen för en stund. När du tar pauser, försök att undvika mobiltelefoner och andra skärmar.
 • Sätt upp mål
  För varje dag sätt upp dagens mål och bestäm vad du vill uppnå och bocka av det under dagen. Vi människor mår bra av att känna oss duktiga och det kommer bara bli mer tungt att spara på studierna till slutet än att ta saker pö om pö.
 • Plugga distans men ändå inte själv
  Gå med i stuidegrupper med andra som pluggar samma som dig. Kanske det finns någon i din virtuella klass som du kan bolla tankar med. Att plugga distans helt själv kan bli tråkigt och ensamt. Ibland kan det vara trevligt ses IRL och virtuell plugg-session över Google Hangouts. Bolla idéer och diskutera olika uppgifter tillsammans.
 • Balans mellan studier och fritid
  En vanlig känsla när man studerar är att man aldrig riktigt känner sig nöjd eller klar. Glöm inte bort att ta dig tiden för att vara ledig och träffa vänner. Varför inte ha en hobby som du tycker, allt handlar om balans.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *