Ekonomi

Att bli varslad från ett fast anställning

Nu börjar de tuffa tiderna med Corona lägga sig och många går åter till arbetet och fler företag rekryterar. Efter att vi fått arbeta hemifrån och företagen kanske har klarat sig på färre anställda kan jag tänka mig att vissa företag väljer har färre anställda. Det har ju visat sig att vi faktiskt kan arbeta effektivt och bra hemifrån.

Trots att man känner sig säker i båten med sitt jobb när man har fast jobb men man kan vara säker att man kan ha kvar sitt arete till pension. Det är nog väldigt få människor som ångrat sig att dom varit med i a kassan och haft en inkomstförsäkring den dagen dom blir varslade.

Varför bli varslad från sin fasta anställning, fast jobb?

Det kan bli en omstrukturering där din tjänst som är fast försvinner och ersätts av chattrobot eller ett callcenter. Som tur är får inte ett företag säga upp en person hur som helst men det är lagligt att göra sig av med tjänster som man inte behöver.

En tillsvidareanställning (fast anställning) gäller tills den sägs upp och uppsägningstiden har löpt ut. Anställningen kan sägas upp av både dig själv och av arbetsgivaren, men arbetsgivaren måste ha saklig grund , det vill säga giltiga skäl, för att kunna säga upp dig. Skälet måste vara något av följande: arbetsbrist eller personliga skäl. Om arbetsgivaren inte visar på någon saklig grund vid uppsägning så är uppsägningen ogiltig. Företag kan komma undan med att säga upp personal då dom har ofta en  skicklig arbetsrättsjurist som är specialister i arbetsrätt där dom hjälp av när dom behöver avskeda personal. Är du som anställd inte med i ett fackförening så kan det bli svårt för dig att visa din rätt.

Viktigt att tänka på framtiden

Försök att bygga upp en stabil ekonomi  och det kanske inte är det lättaste gjort utan det kan ta flera misslyckades. Men det positiva är att när du väl lyckas vända det att livet kommer kännas mer tryggt. Enligt SBAB:s sparundersökning för 2021, visar det sig att 7 procent av hushållen i Sverige har mindre än 10 000 kronor i sparkapital på banken. Vart tionde hushåll har samtidigt mer än en miljon.

Dyra utgifter och vanor

Att varje månad få en lön man är van att röra sig med och sedan en dag få betydligt mindre men fortfarande ha samma utgifter kan verkligen leda att man sätter sig i skuld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *