Zink är väldigt viktigt för oss

Jag har börjat bli bättre äta vitaminer och för att jag ska ta dom regelbundet har jag lagt dom på en hylla i köket som jag ser varje dag. Det har verkligen hjälpt mig, har jag mina vitaminer i en låda så tar jag dom sällan. Just nu sitter jag och läser om Zink!

Saknar vi  zink leder det till håravfall delvis, Zink bidrar till att vi absorberar järn och järn är kritiskt för våra kroppar för att få behålla våra hår och slippa håravfall.

Zink är super viktigt för våra kroppar

Det vanligaste symtomet på zinkbrist är hudförändringar. En femtedel av all zink i kroppen finns i huden som snabbt reagerar på brist. Akne, eksem, bölder, rosacea, hudsprickor, psoriasis, nedsatt sårläkning och håravfall, vita fläckar på finger- och tånaglar, samt spruckna naglar kan bli bättre av zinktillskott. Zinkbrist bidrar till sträckmärken, striae.

 • Jag läste att dricka alkohol kan leda till zinkbrist.
 • • Nedsatt immunförsvar med t.ex. frekventa långdragna luftvägsinfektioner, förkylningar. Zink skyddar mot bakteriella-/och virusinfektioner.
  • Lukt- och smakförmågan nedsätts och aptiten minskar.
  • Stark och illaluktande kroppslukt förekommer vid zinkbrist.
  • Anorexi före¬kommer vid brist. Zinktillskott hjälper många som har besvär med anorexi.
  • Ledgångsreumatism, diabetes, hjärtsjukdomar, magsår, försämrad känsla för färg, utveckling av gråstarr, optikus neurit (inflammation av synnerven), dålig kroppslukt, bensår, likgiltighet, laktosintolerans, tendens till hypoglykemi eller diabetes, hjärt- och kärlstörningar, artrit, alkoholism, höga kolesterolvärden och cirros indikerar brist/ökat behov.
  • Zinktillskott kan minska den totala kolesterolhalten genom att sänka LDL- och höja HDL-nivåerna.
  • Försämrad funktion och tidigt åldrandet av mjälte, tymus och lymfkörtlar. Dessutom minskar antalet mördarceller och dess aktivitet liksom antikroppsproduktionen.
  • Låga zinkvärden och höga kopparvärden förekommer mycket ofta vid många olika typer av cancer.
  • Höga värden av prolaktin associeras med låga zinkvärden.
  • Zink lagras företrädelsevis i ögonen och låga zinkvärden kan medföra synförändring, särskilt om man har svårt att särskilja gröna och blåa nyanser. Långvarig zinkbrist kan leda till ett flertal ögonsjukdomar, som t.ex. starr och makula degeneration. Man har fått positiva resultat vid behandling av ögonsjukdomar genom att på ett tidigt stadium ge höga doser av zink tillsammans med antioxidanter och t.ex. A-vitamin.
  • Låga zinkvärden hos modern är associerad med eklampsi, för tidigt födda barn, barn med låg vikt och sjukliga barn.

Zink är verkligen viktigt för oss, tänk om vi i skolan någon gång kunde få lära oss vettiga saker som är användbara för oss. Som hur vi bibehåller en god hälsa genom vitaminer och mineraler. Nu ska jag äta Zink varje dag! Jag köper från dessa nedan som är i bra kvalité!

Läs mer om Zink här.

Nu vill jag göra en håranalys som visar vad jag har för brist i min kropp!

Kommentera