Vitt te minimalt bearbetat te

Har ni smakat vitt te någon gång? Jag tycker vitt te är jättegott och tänkte därför berätta lite mer om det.

Vitt te är känt för att vara en av de mest känsliga tevarianterna eftersom det är så minimalt bearbetat. Vitt te skördas innan teplantans löv öppnas helt, när de unga knopparna fortfarande är täckta av fina vita hår, därav namnet ”vitt” te.

Produktionen av vitt te

Dessa knoppar  handplockas och bladen kommer från den nyaste tillväxten på te plantan . Dom plockas snabbt för att sedan snabbt och noggrant blir torkade. Det görs för bladen får inte oxideras så länge som bland som plockas för för grön eller svart te produktion. Denna minimal bearbetning och låg oxidation resulterar i några av de mest känsliga och färska teen som finns tillgängliga.

En av de största skillnaderna i hur olika te bearbetas är oxidation, det vill säga hur länge teblad får utsättas för syre när de har skördats. Ju längre teblad utsätts för syre desto mörkare blir bladen och desto djupare är den smakprofil som utvecklats. Under bearbetningen använder temästare många olika metoder för att skapa och kontrollera oxidation, inklusive rullande, formning eller krossning av bladen för att påskynda oxidation, och ånga, skjuta eller rosta bladet för att stoppa det.

Dom olika typerna av vitt te

  • Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle): Ett äkta Silver Needle kommer från Fujian-provinsen i Kina och odlas av de ursprungliga sorterna av Kinas vita teplantan. Den är gjord av stora, fulla knoppar som är täckta med vita, duniga hår som ger te den silverfärg den heter.
  • Bai Mudan (White Peony): Denna nyare mängd vitt te odlas i Kina och andra länder runt om i världen. Den kan odlas från en original kinesisk vit tebuske eller från en annan sort. Det innehåller vanligtvis några knoppar blandade med unfurled eller knappt öppnade unga teblad.
    Ackplockad vit te: Ryktad att en gång skördas av buddhistutbildade apor från de högsta vildtopparna i bergsområdena i Kina, är ”apaplockad” en term som används idag för att beteckna ett mycket högkvalitativt kinesiskt te tillverkat av knoppar och unga blad av teverket.
  • Darjeeling White Tea: Denna sort odlas inte från den ursprungliga kinesiska vita teplantan men från teplantor som är inhemska i Darjeeling-regionen i Indien. Bearbetningsmetoden liknar Fujians vita teer, men smakprofilen tenderar att vara mycket annorlunda.

Här finner ni vitt te

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.