Vitt te är det vita guldet

Vitt te är känt för att vara en av de mest känsliga tevarianterna på marknaden eftersom så minimalt bearbetat. Vitt te skördas innan teplantans löv har hunnit öppnas upp helt. Precis då när de unga knopparna fortfarande är täckta av fina vita hår, därav namnet ”vitt” te.

Dessa knoppar och fjuniga löv från den senaste tillväxten på te plantan är handplockade och sedan är dom snabbt och noggrant torkade. Allt för att bladen inte ska får inte oxidera så länge jämfört med blad som plockas för grönt eller svart te produktion. Denna minimal bearbetning och låg oxidation resulterar i några av de mest känsliga och färskaste te.

Har du provat vitt te? Det har jag gjort, jag har måste säga att det skiljer sig åt..

Vad har oxidation att göra med detta?

Det är viktigt att veta att allt vitt te, grönt, oolong, svart och  pu-erh kommer från samma Camellia sinensis-växt, som är en ständigt grön busek som är ursprunglig från både Kina och Indien. Hundratals sorter och hybrider har utvecklats från Kamelia sinensis busken över tid, som alla blomstrar i olika geografiska områden i världen. Men det beredningen av växtens löv som definierar den slutliga typen te som blir det du dricker. Det är ganska så intressant att så många olika tesorter från en buske, eller hur? Det är gott brygga te i fina tekannor med.

Idag odlar många länder utanför Kina sina egna versioner av vitt te från andra teplantor. Några av de mest populära vita tevarianterna inkluderar:

Bai Hao Yin Zhen (Silver Needle): Ett äkta Silver Needle kommer från Fujian-provinsen i Kina och odlas från de ursprungliga sorterna av Kinas vita teplantan. Den är gjord av stora, fulla knoppar som är täckta med vita, dunka hår som ger te den silverfärg den heter.

Bai Mudan (White Peony): Denna nyare vitt te som odlas i Kina och andra länder runt om i världen. Den kan odlas från en original kinesisk vit tebuske eller från en annan sort.

White monkey: Ryktad att en gång skördas av buddhistutbildade apor från de högsta vildtopparna i bergsområdena i Kina, är ”apaplockad” en term som används idag för att beteckna ett mycket högkvalitativt kinesiskt te tillverkat av knoppar och unga blad av teverket.

Darjeeling vitt te Denna sort odlas inte från den ursprungliga kinesiska vita teplantan men från teplantor som är inhemska i Darjeeling-regionen i Indien. Bearbetningsmetoden liknar Fujians vita teer, men smakprofilen tenderar att vara mycket annorlunda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.