Bra tips

Tips till dig som vill ta körkort

Samarbete med trafiko.se

Många tar körkortet när de fyller 18 år. Andra tar körkortet när de är betydligt äldre. Oavsett hur gammal du är när du har möjligheten så ska man veta att det sällan är för sent och det kan vara otroligt behändigt.

När är det bra med körkort?

 

Det finns många situationer där det är bra med körkort och det finns flera olika körkort för olika saker. Det finns många slags körkort. Några exempel är drönarkort, datorkörkort, körkort för truck, buss och så vidare. Men flera av dessa är inte riktigt samma sak… Drönarkortet är mer som en licens och datorkörkortet (ECDL) är egentligen inget riktigt körkort alls. Men just drönare kan man transportera folk precis som i en bil eller i en helikopter. Men i den här artikeln fokuserar jag på körkort till bilar. 

 

Det finns vanliga körkort för bilar. De kallas för B-körkort. Sedan finns körkort för bil med tungt släp. De kallas för BE-körkort. När du har ett BE-körkort får du köra både med tung last upp till 3,5 ton och små lastbilar. Då kan du jobba som blombud eller ha liknande jobb med leveranser. Du får alltså större yrkesmöjligheter med både B-körkort och BE-körkort. Det är den första givna situationen med körkort. Sedan finns det situationer då BE-körkort kan vara väldigt fördelaktigt även som privatperson. Det gäller framförallt i situationer där du ska frakta väldigt tunga saker. Det kan röra sig om exempelvis fordon i vissa storlekar som till exempel en båt. Det är också väldigt fördelaktigt om du ska flytta eller hjälpa en närstående att flytta. Sedan är körkort väldigt bra att ha för vardagsbestyr som att åka och storhandla eller lämna barnen på dagis. Ibland är det en nödvändighet, lite beroende på var och hur du bor.

Körkortskurser

 

Det finns flera olika alternativ för dig som vill ta körkort. För det första kan man ta körkort i en storstad eller så kan du körkort i liten byhåla mitt ute i ingenstans. Fördelen med att köra upp i en storstad är att du blir en betydligt bättre förare om du klarat av det, då det är klart mer utmanande att köra i en storstad som absolut nybörjare. Vänder man på det, kanske det är bättre att köra upp i en väldigt liten ort utan en massa gatuljus, trafik och filer. Det är bättre om man verkligen har stort behov av att ta körkortet, kanske inte har så lätt att skaffa det och inte tänkt att köra ofta där det är krävande trafik.

 

Sedan finns det också olika slags kurser och olika bra körskolor. Tänk på att plugga inför teoriprovet ordentligt. Det är för vissa människor den svåraste biten. Speciellt för personer som har mindre “läshuvud”, det vill säga som tycker att det är svårare att memorera saker och plugga teori i allmänhet. Det finns bra körkortsappar som man kan använda sig av, men använd också kursmaterialet som används för just din kurs. När man tar körkort finns det både teoretiska och praktiska delar. Trafiko hjälper dig med halkbanan. De erbjuder också handledarkurs, något som är obligatoriskt för den som ska övningsköra med den som ska ta körkortet.

 

Det finns intensivkurser som ofta är mycket billigare. Dessa lämpar sig bäst för personer som har övningskört mycket eller som har erfarenhet av att köra olika slags fordon sedan tidigare. Men man kan räkna med att det överlag kostar ungefär 15 000 – 25 000 kr för de flesta som tar körkort. Sedan finns det enstaka fall där exempelvis personer som har varit väldigt lättlärda har lyckats tagit körkortet väldigt snabbt och kommit undan billigare. Det förekommer också att arbetsgivare betalar för kortkort om det förväntas användas i tjänsten.

 

Sedan förekommer det också att körskolor försöker “mjölka”, eller dra ut på kunderna genom att hävda att det krävs fler och fler kurser innan man är redo för uppkörning. Se till att hitta en bra körskola genom att kolla omdömen på nätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *