Hälsa

Stress kan orsaka håravfall – tips för en lugnare tillvaro

Stress är en av de vanligaste orsakerna till håravfall. Detta beror på att stress påverkar kroppen på många olika sätt, inklusive hormonella förändringar som kan påverka hårväxten. I den här artikeln ska vi titta på hur stress kan orsaka håravfall och vad du kan göra för att förebygga det. Stress påverkar våra hår mycket och kan leda till håravfall. Jag har vid mer stressande tider att jag lättare tappar hår. 

Håravfall och stress

När det gäller håravfall och stress så kommer det smygande, det är något som oftast kommer cirka 3-4 månader efter du varit stressad. När man sedan slutar vara stressad växer håret tillbaka. Men då har jag funderat på det här med långvarig stress, då får ju håret ingen chans att återhämta sig? 

Stress är en reaktion på en stressande situation, antingen fysisk eller psykisk. När du utsätts för stress frisätts stresshormoner som till exempel kortisol och adrenalin. Dessa hormoner kan öka blodsockernivån, höja hjärtfrekvensen och öka blodtrycket.

Varför orsakar stress håravfall?

Stress påverkar kroppen på många olika sätt, inklusive hormonella förändringar som kan påverka hårväxten. När kroppen utsätts för stress frigörs en stor mängd kortisol, vilket kan leda till en minskning av produktionen av östrogen. Östrogen är ett hormon som är viktigt för hårväxten. Om nivåerna av östrogen minskar kan håret börja falla av.

Vilka andra faktorer kan orsaka håravfall?

Stress är inte den enda faktorn som kan orsaka håravfall. Andra faktorer inkluderar genetik, näringsbrist, hormonella obalanser och medicinska tillstånd som sköldkörtelsjukdom. Om du upplever håravfall är det viktigt att diskutera detta med din läkare för att utesluta någon underliggande sjukdom.

Hur kan du förebygga håravfall på grund av stress? Det finns flera saker du kan göra för att förebygga håravfall på grund av stress och allt handlar om balans i livet. Jag har jag fått tips om hur man kan fördela ens tid och skapa mindre stress i sin vardag. Det har varit väldigt effektivt och fått mig ta tag i saker som jag tycker är tråkiga för livet är inte alltid kul. 

Bra tips för bli mindre stressad

Det är viktigt att börja med en punkt i taget för att få in det i ens dagliga rutin.

 • Lär av andra hur dom gör som inte är stressade och ta efter deras beteendemönster.
 • Tänk på andningen. Korta, snabba andetag i bröstkorgen tyder på att du är stressad. Försök att dra djupare andetag, från magen. Andas in genom näsan och ut genom munnen. Att räkna andetagen, till exempel upp till 10, kan hjälpa och lugnar automatiskt.
 • Gå långsammare och se dig omkring. Observera himlens färg, hur träd, buskar, blommor och byggnader du går förbi ser ut.
 • Ät långsammare. Duka inte av på en gång efter middagen. Sitt kvar en stund och smält maten i lugn och ro.
 • Ta lika mycket hänsyn till dig själv som du gör till din familj och dina vänner.
 • Lär dig se dina negativa tankemönster. Ägna inte ilska och energi åt saker du inte kan göra något åt. Andas djupt och släpp känslan och tanken. Tänk på något roligt i stället. Kommer den negativa tanken tillbaka, släpp den igen.
 • Ta hand om dig själv och din kropp. Unna dig egen tid. Är dagarna alltid fullspäckade, ge dig kortare pauser då och då.
 • En bra metod för avslappning är att lyssna på ljudprogram med mentala träningsprogram.  Att ta sig tid för 20 minuters avspänning hinner alla, gör det till en del av din dagliga rutin.
 • Rör på dig. Flera vetenskapliga studier visar att fysisk aktivitet motverkar stress.
 • Berätta för din familj och vänner att du är stressad, det är viktigt att få stöd.
 • Bestäm dig för att slappna av när du ska somna.
 • Gå på spa
 • Se över din privatekonomi, just ekonomi är något som kan stressa väldigt många människor. Se till att försöka få ett sparande att ha, det är en trygghet som fler borde se över att ha.
 • Hantera stressen – försök att hitta sätt att hantera din stress på ett hälsosamt sätt, till exempel genom yoga, meditation eller djupandning.
 • Få tillräckligt med sömn – sömnbrist kan öka stressnivåerna i kroppen.
 • Ät en hälsosam kost – en balanserad kost som är rik på näringsämnen kan hjälpa till att förhindra håravfall.

Här är några saker jag själv brukar göra för att bli mindre stressad. Jag brukar använda anteckningar och notiser på min Mac dator med saker jag behöver göra inom “jobb” och “privatliv” och skilja dom åt. Sen kör jag ett race med den to-do-list ibland. Det känns oerhört skönt att bara anteckna det som behövs att göra och när tid finnes bara beta av den listan.

För att få mer tid över i vardagen försöker jag arbeta mer smart och planera bättre. Att ha lite tid över för saker, tex att göra sig ordning till jobbet tycker jag stressar mig i onödan. Utöver att varva ner kan du behöva se över din kost och kanske köpa hem lite kosttillskott till ditt hår. Just Biotin ska vara bra för håret och här har min vän tipsat om Ohairo hair gummies och dessutom har en Ohairo rabattkod. Smidigt, dom är riktigt goda!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *