Planera, så och odla vackra växter inför sommaren

Att vara utomhus i trädgården bland grönska och växter är otroligt skönt och avstressande. Under hela min uppväxt så har jag tillbringat mycket tid på landet och sett hur förberedelserna på våren ger en vacker skörd på sommaren med blommor i fina nyanser och goda grönsaker. 

Att få odla något och se det växa fram och är verkligen för alla åldrar och alla med gnutta tålamod kan lära sig att få gröna fingrar. Om du inte har en egen tomt, så kan du odla på din balkong eller varför inte på gården i din bostadsrättsföreningen om du fått lov. Du kan enkelt skapa vackra samodlingar i en pallkrage eller odlingslåda och skapa som grupperingar på gården. Det gör det även lätt att sköta underhållet runtomkring som klippa gräset och ogräs. 

Inför du sår ta reda på din trädgårdens syfte

Först och främst bör du börja planera vilka element som du anser behöver finnas på tomten. Behöver du yta för lek, avskildhet? Att börja smådutta med krukor kan lätt få din trädgård att se plottrig. Du vill säkert även få in tillräckligt med sittplatser och kanske en utekök.

Planera innan du så dina växter

För att få en blomstrande trädgård så behöver man planera vilka växter man väljer att plantera. Växtzon och säsong spelar en stor roll när man odlar och planterar växter och lökar. Hos Impecta fröhandel online på nätet, där finner du frö och odlingstillbehör din kommande odling. Efter sommaren är slut kanske du exempelvis vill ha några växter för hösten i trädgården.

Förodla inför sommaren 

Tjuvstarta odlingssäsongen genom att förodla blommor och kryddor och grönsaker inomhus medan det är för kallt att så utomhus.

Arrangera blommor i trädgården

Hemma i våra trädgårdar, vi hade villa med tomt och sommarställe med väldigt mycket tomt. Där arrangerades blommorna både i färg, växtfas och i höjd. Pinterest är en bra källa för inspiration om hur du vill att din trädgård eller odling ska se ut.

Odla grönsaker för närodlat 

Har du yta så är grönsaker även roligt att odla, färska tomater det är så gott och även egenodlad gurka. Dill är väldigt dyrt att köpa i butik och här kan du verkligen spara in pengar på att odla själv. Dill och färskpotatis går verkligen hand i hand. Väljer du att odla rödbetor så kan du lägga in dom och förvara dom i ett kallt skafferi konsumera under resten av året. 

Slutligen:

Jag vill säga att är du äldre så ta det lugnt i trädgården så du inte får ryggskott. Dela upp trädgårdsarbetet och drick rikligt med vatten och använd solskydd. Vaccinera dig gärna mot fästingar. Handla dina fröer online för att vara säker på att du får färska frön, det är alltid bäst utbud online!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.