Matlagning

Odla inomhus med hydroponisk odling: Färska grönsaker året runt

Är du som mig funderat över hur dyrt det är att köpa färska kryddor och sallad? Jag tänker på det varje vecka. Faktum är att ibland krävs bara en nypa färska kryddor men trots det behöver man köpa en hel kryddväxt från mataffären som sedan bara dör. På senare tid har jag sett på TikTok inomhusodlingar av grönsaker som verkligen frodas och ser så härligt grönt ut och de växer liksom utan jord. Jag har precis lärt mig att det kallas Hydroponisk odling, och jag kan verkligen säga att dessa odlingar även är estetiskt tilltalande. Så i detta blogginlägg så går vi igenom vad hydroponisk odling är, varför det är bra, och hur du kan börja odla dina egna grönsaker hemma. 🌿🍅

Vad är hydroponisk odling?

Hydroponisk odling är en metod där växter odlas i vatten istället för jord. Istället för att plantera dina grönsaker i traditionell jord, använder du en näringslösning som ger växterna all näring de behöver. 

Snabbare tillväxt:
Då växterna får näring direkt från vattnet gör det att de växer snabbare och du kan skörda snabbare. 

Ingen jord:
Glöm bekymmer om jordburet ogräs och skadedjur! Detta minskar behovet av bekämpningsmedel och gör odlingen enklare och renare. Så skönt att slippa skölja bort massor av jord och jord tenderar att sprida sig i hela hemmet när man planterar. 

Platsbesparande:
Hydroponiska system kan placeras vertikalt, vilket gör att du kan odla mycket på liten yta. Perfekt för inomhusodling.

Ekologiska grönsaker hemma:

En av de bästa sakerna med hydroponisk odling är att du kan odla dina egna ekologiska grönsaker hemma. Ingen mer oro för bekämpningsmedel eller långväga transporter. 

Spara pengar:
När du väl köpt ditt system håller det i många år och du kan köpa frön och odla upp frön i en plugg. Du kan även köpa pluggar med frön i färdigt! Det finns flera leverantörer som erbjuder dessa praktiska lösningar för hydroponisk odling. De färdiga pluggarna kommer försådda med frön, så du behöver bara placera dem i ditt hydroponiska system och börja odla. En rolig sak är att du faktiskt kan använda sallad från affären i ditt hydroponiska system, men det kräver lite extra steg.

 

Rolig hobby:
Man bör nog tycka det är lite roligt att odla för att orka mäkta med det lilla trädgårdsarbete det innebär. Men om du har barn så är det ofta något som tycker är roligt att ta del av och som med allt, innan man lärt sig och fått rutin på det. Men som tur är kan du se på YouTube guide hur du gör, så egentligen är faktiskt ganska enkelt när du väl kommer igång se denna guide https://odlingsbar.se/kom-igang-med-hydroponisk-odling

Några populära växter att odla inomhus börja med inkluderar:

 

Sallad: Växer snabbt och kräver lite utrymme.

Tomater: Med rätt stöd kan tomatplantor ge stor skörd.

Örter: Basilika, mynta och persilja är lättodlade och användbara i köket.

Paprika: Tar lite mer plats, men ger riklig skörd.

Spara pengar och ät bättre.

Genom att odla dina egna grönsaker hemma kan du spara pengar på matinköp. Dessutom vet du exakt vad som finns i din mat och kan njuta av färska.

Jag vill börja odla basilika, mynta och persilja, dessa känner jag att jag verkligen behöver ofta men tyvärr måste jag avvara på kvaliteten på maten på grund att jag sällan har dessa kryddor tillgängliga hemma. Just ja, jag vill ha bladgrönsallad med som jag sett på Tiktok. En aspekt jag inte nämnt är att en grön odling ger färg till köket och i köket brukar jag normalt sett inte ha några växter. Jag får återkomma med min odling helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *