Hus och hem

Nyköpt tomt och du vill plantera en häck på tomten?

Samarbete med hackvaxter-heijnen.se

Om du är intresserad av att plantera en häck på tomten som du precis köpt, då är den här artikeln för dig.  Att plantera häckar runt din tomt kan vara ett bra sätt att hålla människor utanför och ge dig avskildhet. En vacker häck tycker jag ger en herrgårdskänsla och ger fin grönska också.

När man anlägger en trädgård handlar det om att skapa en plats, ett rum som utvecklar sig under säsongen och över åren.

Du måste ta reda på om du får plantera häcken på din tomt och det finns vissa häckregler att förhålla sig till som bland annat att Häckar och buskar ska vara 60 centimeter innanför tomtgränsen.

Det finns ett brett utbud av häckar i olika former, storlekar och färger. Många väljer att ha en häck istället för staket för skapa en inhägnad eller ha båda i kombination. häckväxter runt tomten är en vanlig teknik för att skydda växterna från vind. Den kan också användas som en integritets barriär och för att definiera fastighetsgränser. Den bästa typen av växt för detta är liguster, eftersom den har ett starkt rotsystem och växer snabbt, vilket ger omedelbar avskildhet.

 Följande är några av stegen som måste vidtas:

– Gräv först ett dike runt omkretsen av tomten. Detta kommer att hjälpa till att hålla jorden från att spilla ut och även hålla skadedjur borta från din häck.

– Plantera sedan en häck på ena sidan av diket och gräv sedan ner den med jord. Du kan se till att du planterar den i vinkel så att vatten inte samlas på ett ställe och ruttnar bort din häck.

– När detta är gjort, börja plantera ytterligare en rad med häckar ovanpå den första raden tills de möts i mitten.

– För att avsluta, täck över eventuella luckor mellan raderna genom att fylla

Nyplanterade häckar kräver en del skötsel och vattning, ha även i åtanke om du kanske behöver ett bevattningssystem till din häck. Ska man ha en häck behöver man investera lite tid och kunskap för att hålla den i trim. Träd och buskar bör få tillräckligt med mineral- och organiskt gödningsmedel. Deras volym och proportioner är olika för varje art. Mineralgödsel appliceras på jorden vid olika tider på året: kvävegödsel i början av våren, fosfatgödsel i början av hösten.

Det handlar lite om grannsämjan om att man vill ha det fint i villaområdet. Häcken får inte bli för hög heller. Men även om du har en tomt som ligger mot ett gathörn måste det vara fri sikt enligt “sikttriangeln” och då gäller maximalt 80 centimeters höjd på häcken och buskar ska vara 60 centimeter innanför tomtgränsen. Det finns inget som heter rätt till utsikt så din häck får ha sina 2 meter så länge det står på din tomt. Det tar ett tag att få en bra höjd på en häck så husägare får man ha i bejakning hur mycket man är villig att betala för en häckplanta eller buske. Vanligare växter är i regel billigare och storlek. Det tar cirka 5 år att få en häck att växa till sig om du köper mindre häckplantorö

Ett urval populära häckar för insynsskydd

  • Avenbok
  • Blodbok
  • Bergbambu
  • Lagerhägghäck
  • Granhäck
  • Hybrididegran
  • Lärkhäck
  • Idegran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *