Hus och hem

Tankar om att bo i ett hus vs lägenhet

Samarbete med skadedjursbekampning.nu

Har du någon gång funderat på om du ska ge upp livet i lägenhet för att flytta till ett hus? Jag själv är uppvuxen i hus och när jag flyttade hemifrån, så var det svårt att anpassa sig till att behöva dela tvättstuga och att det kunde vara lyhört men nu trivs jag ganska bra i lägenhet.

Det fanns trots allt vissa fördelar med att bo i lägenhet för det är enkelt och ofta mer centralt, men jag ska inte sticka under stolen att ett boende på landet vore inte fel, om annat inte ett fritidshus att kombinera med ett boende i city.

Flytta till husguide…

Skulle jag flytta till hus så skulle jag knappt om vad det skulle innebära i underhållsarbete. Jag hade behövt en guide med det här behöver du tänka på innan du skaffar hus. Det känns som om jag skulle vilja förbereda sig mig innan liv med hus, precis som man ofta gör inför att man skaffar barn, en manual. För är det något som jag vet är att det är bättre att vara påläst än att behöva lära sig av sina misstag. 

Beroende på vilket typ av hus du köper det långsiktigt, ett äldre hus kan du behöva renovera och du behöver göra en väldigt noggrann besiktning av huset. Du behöver verkligen se över hur grunden ser ut och syna alla rum så du inte ser spår av råttbajs. Äldre hus kan nämligen ha problem med skadedjur och det kan vara väldigt svårt att bli av med. Med ett nybyggt hus är att nytt och fräscht och det är ofta mer tryggt köp i många fall, men det har ofta inte lika mycket karaktär. Se till att göra alla olika typer av besiktningar och teckna dom lämpliga försäkringar.

Skadedjur finns det gott om på landet…

Ute på landet är det vi människor som drar till oss skadedjur, då råttor tex, då vi har värme och under våra hus kan det var fuktigt och råttor tycker om fuktig miljö. Jag läste precis att en råtta kan föröka sig så pass att den på ett år kan få 100 ungar, det är helt otroligt. 

Eftersommaren när kylan kommer vill de flesta djur söka skydd, se till att se över all öppna ingångar som rör, dränage och så vidare så att inga råttor och möss kan ta sig in. Varför inte investera i mussklämmor som effektivt  håller råttorna borta? hitta en musskrämma här Sommarställen brukar naturligt inte besökas lika ofta på vintern så där kan du behöva ha extra koll på vad som pågår, du kan nog inte vara försiktigt när det gäller detta. Glöm för gudskull inte att ta med sopporna ut när du åker hem på helgerna från sommarstället. Rutten människomat är något som drar till sig mycket skadedjur och det kan säkert bli en hel del om du har en kompost på tomten.

Bortsett från det här med skadedjur är det nog inte så svårt att bo i ett hus. Det kan bli en del att göra för att underhålla tomten med det är något man kan ta hjälp för och så behöver huset målas om om det är trä med men även där kan man ta in en person som besiktar och ger underhålls rekommendationer. Det måste finnas fler som mig som inte känner för att bli husexpert men ändå ha ett hus i toppkvalitet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.