Bra tips

Nära släktingar med demens

*Samarbete

Demens är väldigt vanligt och är en väldigt sorglig sjukdom och man kan aldrig vara säker själv från att drabbas i framtiden.

Härom veckan när jag var nere hos min familj berättade pappas fru om hennes pappa som fått demens. Han var en riktigt skarp man och nu har han svårt att klara vardagen. S ville att han skulle minnas tiden med katt och hade fått tag på en verklighetstrogen katt som gossedjur som han skulle få.
Det hade varit svårt att få tag bra katt och det var en ganska så rolig historia bakom det. Hon hade sett en reklamkatt i en butik som sålde olika katt-tillbehör som hade perfekt storlek och mailat företaget om hon kunde få köpa en  för ge till sin gamle far. Företaget hade svarat och skickat en katt kostnadsfritt åt henne!

Har man en släkting ens partner som drabbats av demens är det svårt att kunna allt om denna sjukdom, då kan man vända sig till sajten demensforbundet få mer information.

demens

Demensförbundet är ett handikappförbund och den största organisationen i Sverige som arbetar för att förbättra förhållandena för demenssjuka och deras anhöriga, både centralt och lokalt. Dom har en unik ideell stödverksamhet i våra cirka 120 lokala demensföreningar runt om i landet och vi är cirka 10.500 medlemmar.

Att vara anhörig till en med demens  är inte det lättaste och det är just därför jag tycker det är så viktigt att detta förbund finns. Här kan man läsa bra information och få stöd från andra. Jag vet inte riktigt hur jag skulle ställa in mig om min pappa fick demens och det lämnades upp till mig att ta hand om honom. Tyvärr hade jag inte vikt så mycket tid åt det då han inte la så mycket tid på mig som barn (karma). Oftast är det barnen till föräldrarna som tar styr upp för den drabbade med demens.
Det finns idag cirka 3.000 ungdomar i Sverige som har en demenssjuk förälder.  Sajten berättar om vilken hjälp man har rätt att från kommunen etc.

Faktum är att det finns forskning för att hjälpa mot detta och det är även viktigt att stödja, försöka möta det från båda håll!

Min mormor drabbades av demens och min morfar fick hjälpa henne så bäst han kunde, han är lite gammalmodig av sig och jag har svårt att se att han läste på om detta. Jag hoppas nu innerligt inte att han själv drabbas av det för då är det jag och mina syskon som är närmst att hjälpa honom. Nu vet jag i alla fall att det finns bra information att ta del av om det skulle hända!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *