Hälsa

Min nästa säng blir en ekologiskt säng

När jag köpte min säng tänkte jag mest på priset och att den var skön, snygg. Hur sängen var tillverkade det tänkte jag inte alls på utan jag köpte min säng från en säng outlet där jag kunde få en säng till ett bra pris som var värd mer pga sängarna säljes i en lagerlokal. Så här i efterhand kanske det är säljknep, jag har ingen aning vad det är för material och ena delen av sängen har gått sönder då trät som är under har kluvit på mitten. Det blir inte så jäkla billigt i långa loppet nu när jag behöver köpa en ny säng.

Tips bädda inte sängen direkt när du vaknar

Nu är jag äldre och visare och nu tänker jag på material och sovkomfort. Faktum är att materialet sängen är tillverkad av är viktigt för hur vi sover och för hur vi mår. Blir man varm när man sover är det viktigt att den är tillverkad av material som transporterar bort fukt för minimera att man får kvalster i sängen. Under sommaren blir jag ibland vissa kvällar väldigt varm när jag sover och jag kan typ känna på lakanet att det är lite fuktigt. Numera när jag går upp så bäddar jag aldrig sängen direkt och låter den lufta. Experterna tipsar om att låta den lufta när man inte är hemma och bädda den på kvällen, däremot är det så trevligt komma hem till en nybäddad säng.

Bra luft i sovrummet är viktigt för att sova gott

God ventilation är viktigt i hemmet och i sovrummet, jag skulle vilja mäta min luftfuktighet i mitt hem faktiskt. Jag googlade att luftfuktigheten bör mellan 40 och 60%. Intressant är att under kallare perioder kan den sjunka ända till 10 %. För många människor leder detta till förkylningsliknande symptom, så som irriterad hals och slemhinnor, kliande ögon och problemhy. Jag vill faktiskt investera i en kombinerad luftrenare och luftfuktare som mäter mitt inomhus luft.

En madrass som andras är bra för sovkomforten

Det är väldigt intressant där hur värme och hur man sover påverkar. När vi sover kan vi inte svettas och skaka på samma sätt som i vaket tillstånd. Så om du blir för varm, kommer därför kroppen att vakna upp av sig själv. Detta för att få kroppskärnan och hudtemperaturen under kontroll. Jag själv upplever att jag vaknar tidigare än vad jag behöver och det är otroligt frustrerande och jag förlorar en timme sömn. Jag har försökt att sova tidigare för sova längre men just nu sover jag 8h och jag vill sova 9 h.Sova är otroligt viktigt för återhämta sig och jag har läst på en hel del om ämnet idag. Det är liksom inte bara att köpa första bästa säng, kudde och så. Det är så många faktorer utöver sovkomforten som påverkar. Är vi stressade, har vi mineral och vitaminbristert, hur är vår ekonomi och hur är hållningen.

Det minsta vi kan göra är att se till att vi skapar oss optimal sovkomfort känner jag. Nästa säng blir en Ekologiska sängar från Videung som är en sängbutik på nätet. Nu har jag har läst på på hemsidan och den känns väldigt bra med dessa madrassen, tanken bakom företaget med hållbara sängar, materialen i sängen som samma som det är i premiumsängar utan att det kostar skjortan men ändå lite mer än en “billig outlet säng”. Jag tänkte inte luras av sådan priser med, jag vill sängen är tillverkad av bra material, andras väl. Istället för  syntetfibrer och bomull används Tencel®  som är en slitstark och samtidigt mjuk och lätt fiber med hög stretch-förmåga och  transporterar fukt mycket bra och är naturligt antiseptisk och har upp till 2 000 gånger mindre bakterietillväxt än syntetfibrer, sängarna är ekologiska och madrasserna formas efter kroppen vilket gör att det känns som du är viktlös i sängen. Denna typ av anpassar madrass gör att du inte vänder dig lika mycket när du sover går du i tankarna och börjat Google “hur vet man att man sover bra?”, Ja du sover du nog inte bra. Har redan nu problem med ländryggen, stela axlar och du kanske investerar massa på att gå till div massörer, kiropraktor, naprapater men det kanske istället borde vara sängen du ser över. Gå till botten med dina problem, ett tips att veta om du har en dålig säng är att ta in på hotell se hur det känns efter en natt. Jag sov borta nyligen och insåg att jag sov otroligt mer djupare när jag sov i en säng där jag kände att madrassen anpassade sig runt min kropp. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *