Uncategorized

Mattor- lyfter upp hemmet

Rätt sorts matta kan verkligen lyfta upp ett helt hem, utan mattor kan ett hem inte kännas helt ombonat. Det får mig att tänka på offentliga lokaler och det vill man helt undvika i sitt hem. Det finns några regler man bör tänka på när man köper matta och det är att köpa rätt storlek på mattan.

Matta under matgrupp: Här det att ta i lite,  en generell regel är: att för matgrupp ska mattan vara under alla stolar när de dras ut. Att ha för liten matta, oavsett var du placerar den känns ofta ängsligt och tilltryckt!

välja mattstorlek
bild från mio

För soffgrupp:

Är det bäst om mattan står en bit under soffan och att ev övriga sittmöbler helt eller delvis står på mattan. En bra regel är att åtminstone två ”tassar” ska stå på mattan.

Har man möjlighet och ytan, så är det riktigt snyggt att ta i och låta alla möbler stå på mattan. Då får du effekten rum i rummet och en tydlighet som skapar lugn.

väljamattstorlek
bild mio

vardagsrum

Mattans färg: Ska vara en förlängning av inredning och bör tas upp i kuddarna i soffan eller på blommorna på bordet eller något annat som tex en tavla på väggen. Mattan bör därför inte vara rummets enda färgklick, då är det svårt få till en helhet.

Mattor är lite av en investering då dom brukar kosta en hel del så det gäller att köpa rätt färg. När man väljer färg kan man tänka varsamma tonövergångar som ger en hållbar inredning. Man kan välja jobba ton i ton, eller i nyanslika färger. Som innebär att man  väljer kulörer med lika mycket svart och vitt i, detta gör att dom passar med varandra och skapar ett harmonsikt intryck.

Text, grått, ljusgrått

matta vardagsrum
vitaestilo.se

Hos  nessims.se fann jag många fina mattor, vissa är handgjorda och handknutna. Det tycker jag ger mer karaktär till mattan är vanliga massproducerade mattor.

Mattor i sovrummet:

Sovrummet får inte glömmas bort, det är det viktigaste rummet att det känns ombonat. Där tycker jag det ska kännas varmt, hemtrevligt med gärna hotellkänsla. Här är det fint med mattor som täcker väldigt mycket av rummet.

sovrum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.