Inredning

3 knep för att möblera med en matta

Mattor spelar en stor roll i hur ens hem uppfattas och det kan verkligen lyfta ett helt hem eller sänka om du inte har koll matt och etikett. Det finns nämligen några grundregler att tänka på när du väljer en matta. En passande matta bör har rätt proportion till rummets storlek och vara i en rätt nyans för att ge wow faktor. Det ska helt enkelt kännas helt rätt och därför har jag tagit fram en liten guide över du kan tänka när du ska välja en ny matta.

Storlek på matta under matbordet

matta under matbordet

En matta under matbordet ska vara i sådan dimension att den sticker ut cirka 60-80 centimeter mätt från bordskanten. Då ryms alla stolsben när gästerna sitter ned vid bordet och det är lätt att skjutan in och ut stolen. Innan du ska köpa en matta börja att mäta rummet och mäta hur stor matta du behöver köpa. Ett vanligt misstag är att man köper hem en för liten matt.

Matta under sängen

matta under säng

Om du väljer att lägga en matta  under sängen bör sticka ut cirka 60 centimeter så att man kan gå på mattan runt sängen. För en 180-säng passar en matta på 200×300 centimeter, då ligger mattan under cirka 3/4 av sängen. Här krävs det en stor matta och köper du mattan online hos Trendcarpet utbudet stort på mattor och du får hemleverans på mattan så du behöver inte tänka på att det blir otympligt att få hem den. Tänk vad mysigt att sätta ner fötterna på morgonen på en skön matta!

Matta på matta knepet

Med matta på matta kan du skapa ett ”rum i rummet”, knepet går ut på att man har en överdimensionerad matta så alla möbler med alla ben ryms på mattan. Detta skapar en illusion av det rum i rummet. Underst har du tex en jutematta som är ön och ovan på en mer dekorativ matta. Visste du att har man en mindre matta så ska den ligga framför soffans ben.

Matta vid hörnsoffan

En bra tumregel om du vill ha en matta vid hörnsoffan eller schäslongen så ska mattan sticka in 1/4 – 1/2 av soffans djup för att förankra soffan.

så nu har ni fått väldigt bra tips från mig som jag har googlat mig fram från Inredningsexperter. Så det är en anledning varför vissa hem ser så perfekta ut, det är troligtvis på grund att att mattorna i hemmet är i harmoni i dimension med inredningen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.