Inredning

Förändringar planlösningen på mindre lägenheter

Samarbete med staahl.com

I Stockholm är många vana med att bo mindre lägenheter för att det är så dyrt med stora boenden om man vill bo i innerstaden. Att ha en mindre yta men med önskan med att ha ett hem med både kök, vardagsrum och sovrum medför att många väljer att bygga om sin bostadsrätter genom att sätta upp fler väggar. Men ​​innan du hämtar byggarna, så kom ihåg att vägen till hemförbättring kan vara knepig och att du inte garanteras massiv avkastning om du inte vet vad du gör och hur det du gör påverkar din bostads värde.

Regler vid renovering av bostadsrätt

Har du en bostadsrätt så får du renovera en hel del utan att ansöka om tillstånd. Till exempel får du måla och tapetsera om, lägga nya golv, byta vitvaror och riva icke bärande väggar. ​​Du får också ändra planlösningen genom att flytta, riva eller sätta upp en innervägg, men kontakta styrelsen först eftersom det kan räknas som en större förändring av lägenheten. Att bygga väggar för dela av rum är väldigt vanligt i mindre bostadsrätter och är något som ibland kan bli ganska så dåligt om man inte har koll på hur det bör göras. Jag vet en som byggde en innervägg i hallen och hela hallen blev mörk och personligen om jag kommer in i en lägenhet så vill inte jag mötas av mörker. Mörka lägenheter ger sämre värde i de flesta fall.

Men hur ska man tänka med mindre lägenheter som man vill bygga om? 

Personligen så hade jag tagit kontakt med en arkitekt i Stockholm för att få råd inför köpet och sedan vid själva ritningen av den nya planlösningen. Ibland kan det faktiskt vara bättre att använda sig av en rumsavdelare i en lägenhet som bara har ett rum och på så vis dela upp sovrummet från vardagsrummet än att bygga om.

När mindre lägenheterna delas av för mycket så blir så trångt och det ges avkall på viktiga saker som förvaring. Del som bygger om kök glömmer att skapa rörelse utrymme vid köket. Det viss nämligen vissa standardmått att förhålla sig till. Du vill inte råka få spisen precis bredvid kylskåpet så du inte har rum för armarna att laga mat.

Större ettor som ska delas av kan bli bra som små studios och att dela av rummet smide glasväggar tycker jag ger ljusinsläpp. Det tycker jag är bättre än loft som tar av så mycket av höjden. Jag hade aldrig orkar klättra upp och sova på ett loft iaf..

Har du ett separat kök?

Planlösningar med öppen planlösning är nu väldigt modernt och att slå igenom till ett angränsande rum tex öppna upp köket och skapa en sömlös förbindelse mellan kök, matsalsdel och vardagsrum kan vara en ide. Mitt bästa tips är att tala med en arkitekt som öga för detaljer och rita upp en skiss på hur en eventuellt ombyggnad kan bli i ditt hem.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *