Träning

Den svenska padelboomen

Spela padel

Padel är, för dig som inte redan är bekant med det, ett spel som kan liknas vid en blandning av tennis och squash. Du spelar på särskilda padelbanor som är 10 gånger 20 meter, omgivna av tre glasväggar som du får använda till att valla bollen mot, som i squash. Till skillnad från squash så hämtas dock ett mittnät från tennisen, och ni som spelar står mittemot varandra. Poängen räknas också som i tennis. En vunnen boll ger först 15, sedan 30, sedan 40 och slutligen ett game. Du behöver vinna minst sex game för att ta hem ett set. Om det står 6-4 och din motståndare vinner nästa game behöver du dock ta hem två game för att vinna detta set. Om det blir 6-6 går det till ett så kallat tiebreak där den som slår in 7-6 vinner. Padel spelas alltid i par, så ni måste vara fyra personer för att kunna ta er till en padelhall och köra en match.

 

Den svenska padelboomen

Padel är definitivt en av de sporter som växer snabbast just nu. Sporten uppfanns i Mexico 1969 och fördes till Europa året efter av den spanske kungen som under ett besök fattade tycke för sporten. Det var länge en aktivitet som var helt förbehållen de spansktalande delarna av världen, men runt 2010 började den sakta spridas. I Sverige har sportens popularitet fullkomligt exploderat från ungefär 2017-18 och framåt. 2015 fanns det totalt 88 padelbanor i Sverige, idag närmar det sig 1500. Om du till exempel vill spela padel i Stockholm så finns det bara där hundratals olika att välja mellan, och flera startas varje dag.

 

Anledningarna till att sporten utvecklats så snabbt i Sverige är flera. Dels är det en rolig och fartfull sport som är lätt att lära sig. Även absoluta nybörjare kan ha kul från det att de dunkar iväg första bollen. Sen har medieuppmärksamheten kring sporten varit stor, inte minst sedan Zlatan Ibrahimovic gav sig in på marknaden och investerade i en egen padelhall. Även coronapandemin har bidragit. Eftersom spelarna i ett lag står bredvid varandra och har långt avstånd till motståndarlaget så är det en sport som är lätt att utöva på ett sätt som uppfyller kraven på social distansering, samtidigt som den är fartfylld och ger bra utväxling på både kondition och styrka. Under pandemin har också flera olika lokaler byggts om till padelhallar, däribland ett av de mest kända landmärkena – Globen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.