Hälsa

Bedgasm – lyckan att få lägga sig i sängen

Efter en aktiv dag så finns det ingen skönare än att få krypa ner i sängen, Bedgasm!

Jag är en person som så många behöver få en god natts sömn för att orka att arbeta och fungera som en människa på dagarna. Jag har den senaste tiden sett på Instagram taggar med 5 Am cluben och trott det gått ut på att man ska gå upp mega tidigt. Nu har jag äntligen gjort en kort efterforskning vad fenomenet innebär med en Google sökning. Det visade sig till och med vara mer än ett fenomen på Instagram, det finns till och som en bok och app. Principen bygger helt tvärt om vad jag trott och handlar till stor del om tiden du gör efter klockan 17.

Konsten att varva ner och reflektera… 

Boken rekommenderar att man redan före klockan 20 kvällen stänger av alla skärmar (mobiler och andra) för att undvika överstimulering. Mellan 20 och 21 så ska man umgås med familj, läsa, koppla av med en hobby, meditera eller lyssna på ljudböcker.

Den sista timmen innan det är dags att sova mellan 21 och 22 ägnas åt sänggåendet. Med målet att man ska sova senast klockan 22 och därmed få minst sju timmars sömn (sju och en halv timme sägs tydligen vara optimalt) innan det är dags att möta den nya dagen.

Hur mycket sömn vi behöver verkar variera

Jag har några vänner som tycks sova väldigt lite, dom säger att dom behöver endast 5-6 timmar sömn för att dom har adhd och vaknar tidigt. Men jag undrar om det kan vara så att dom egentligen sover dåligt och aldrig riktigt hamnar i djupsömn? Kanske dom sover dåligt och är oroliga?  Jag vet att jag sover dåligt om jag är stressad.

Vår sömn är viktig för vår hälsa, hur länge vi kommer leva och vårt åldrande och det heter ju trots allt skönhetssömn. På sajten Supersova.se kan du läsa om hur man sover bättre och vad man kan tänka kring sovrummet, sängkläder, täcken och så vidare.  

Jag behöver mina 8-9 timmar sömn varje natt för kunna hålla en jämn nivå hela dagen och jag upplever inga direkta dippar av vara trötthet under dagen. Att behöva gå runt med känslan av att man behöva sova mitt på dagen måste göra att en arbetsdag kan bli väldigt tufft. Min vän som sover väldigt lite under natten brukar ofta sova mitt på dagen på sin arbetsplats, tyvärr är det nog ganska få arbetsplatser där det är möjligt att ta en power nap.

Sova i Egyptisk bomull

Tät trådtäthet och fin kvalitet på bomull gör sömnen skönare, vill du sova bra bör du investera i sängkläder av Egyptisk bomull.

Ha en bra balans i livet

Givetvis så ska man inte sova bort sitt liv och det handlar om balans. Boken innehåller en hel del övningar och tips för hur man ska bli mer effektiv som människa. Jag ska ta och läsa 5 am club boken för det verkar inte skada!

Har du läst boken?

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *