Ekonomi

Att ge sitt barn kontantinsatsen

Nyligen så läste jag på Facebook i Gruppen Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi där en kvinna berättade att hon hade fått kontantinsatsen på 200 000 kr från sina föräldrar för att kunna köpa ett hus med sin man. Väldigt kort därpå efter dom gift sig och köpt huset så har dom nu beslutat sig att skilja sig. Hon frågar nu i gruppen hur hon kan bevisa att pengarna hon gick in med är sina. 


Idag i Sverige får vi ge varandra gåvor utan att skatta på dom då gåvoskatten är slopad. Det svåra är dock att gåvan du får medan personen lever kan det sedan bli tvist om sedan när personen dör från släktingar då det blir då ett förskott på arv då du inte har bevis på att det är en gåva med ett gåvobrev. Personen som fått pengarna borde skaffat ett gåvobrev samt ett äktenskapsförord. Det verkar som att det är många som inte känner till att man behöver tänka i förebyggande syfte.

Personligen hade jag velat ha papper på att jag fått 200 000 kr så att inga släktingar kommer och säger att det är orättvist för faktum är att man får ge gåvor på hur mycket pengar man vill till vem man vill om det uppfyller 3 kriterier.

  1. En förmögenhetsöverföring har skett
  2. det finns en gåvoavsikt, vilket innebär att givaren måste vara medveten om att hen faktiskt ger bort någonting.
  3. gåvan bygger på frivillighet. Om dessa tre kriterier är uppfyllda är alltså gåvan skattefri.

Tyvärr är det så att ofta när någon dör blir det girighet att det ska vara lika, båten du en gång fick från din morfar kan tas upp och bli bråk om. Det är ofta så att arvingar går runt och fantiserar hur mycket pengar dom har rätt till att få när deras släktingar ska dö. Dom kanske värderar ditt hus i smyg och försöker luska ut vad allt du äger är värt. Se till att få ett gåvobrev på gåvor att högre värde.

Många äldre lever idag väldigt fattigt och har hus, tomter, smycken som värda pengar men inga likvida medel. Numera finns det pensionärslån där man kan få ut pengar på tillgångar som hus och få mer pengar att leva som pensionär. Det är ju så att generellt gäller att dina bröstarvingar tillsammans har rätt till halva din egendom då du avlidit (Bröstarvinges rätt till laglott). Personligen hade jag inte kunnat se på om min släkting hade extremt dålig ekonomi bara för att jag skulle vilja ärva pengar men tyvärr är det ju inte så. Det är faktiskt viktigt att även skriva ett testamente hur man vill att sin egendom gå efter sin dör.

Det är sonika en hel del att tänka på och jag tror på digitala avtal online, det går fort få ett avtal för dina behov och det är numera ingen ursäkt att tid inte finns eller okunskap. Det finns alltid någon att rådgiva dig hos https://sveaavtal.se/ så ta dig tiden, du kommer inte ångra dig. Tänk så mycket tvister som skulle sluppit finnas om det fanns avtal på saker, det är bara ett knapptryck bort. Kan du inte själv kanske din god man kan hjälpa dig eller någon annan du litar på som vill dig väl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *