Shopping

Tankar kring mode och shoppingkonsumtion

Samarbete med payup.se

Hur tänker du kring shopping av mode? Är du mer för köpa mycket plagg som är billigare eller väljer du färre men av hög kvalitét?

Jag är lite av både och måste jag säga men i grund och botten föredrar jag att köpa färre plagg som håller längre och på sikt blir billigare om man ser till “pris mer användning”.

När jag var yngre så kostade kläderna mer då det fanns inte så mycket kedjor som idag som håller lägre priser. Även då var det mer fokus på märkeskläder, nu så här 2021 är det många klädmärken som använder sig av återvunnet tyg och exempelvis kan man i flera kedjor lämna in tyg som sedan görs nya kläder av. Kläder som du inte använder mer kan du även sälja, byta eller ge bort till vänner. Numera går det att shoppa både hållbarhet och mode i tanken.

Ett bra tänk är att skapa sig en  Capsule Wardrobe som är en idé som bygger på att man har kontroll över sin garderob där endast ett begränsat antal plagg skall ingå. Det är en garderob som där endast ett begränsat antal plagg skall ingå och köper du nytt ska du helst rensa ut något du inte behöver.

Personligen tycker jag att det är tråkigt att begränsa sig och jag anser väl nästan man kan ha flera olika garderober, sommar, vår, vinter, party och sedan ha basplaggen i olika färger och färgkoordinera garderoben.

Hört om pre loved?

Många väljer att köpa second hand och exempelvis har Åhlens öppnat en second hand online och säljer allt från Gucci, Chanel och Fendi. Att renodlade butiker som förut endast sålde nya saker numera även säljer “pre loved” är en modetrend jag sett breda ut sig. 

Det finns många som samlar på dyra märkes saker och säljer dom med vinst. Vissa väskor tillverkas i limiterad upplaga och kan bli riktiga dyrgripar. Faktum är att våra klädinköp är en stor del i vår privatekonomi där mycket vår inkomst går åt. Varför inte ha ett kreditkort där du får bonus på alla dina köp?  Payup är en hemsida inom hjälper dig att fatta bra pengabeslut där du kan jämföra kreditkort, lån, försäkringar eller om du vill lära dig allt om investeringar!

Tal om investeringar

Sina kläder är en investering så ta hand om dom på bästa sätt…

Ett tips för verkligen få kläderna att hålla länge är faktiskt hur man tar hand om sina plagg. Tvättar du med tvättmedel som inte är flaska så blir tvättmedel i början innan det löst upp sig lite som sandpapper på dina kläder och tvättar du stretchiga plagg med sköljmedel löser du på vissa plagg förstöra fibrerna. Hade jag haft plats hade jag lätt haft en LG Styler som kombinera ånga med rörelse som kan stryka och förvara dina kläder på ett smidigt sätt. Men nu får jag nöja mig med en kläd steamer som inte är fy skam det heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *