Ekonomi

När är det värt att ansöka om ett lån?

Utbudet av olika lån ökar och idag kan en ansökan om lån genomföras på ett smidigt sätt. Detta är fördelaktigt för många, eftersom man snabbt kan hamna i en kritisk situation där det kan behövas snabb tillgång till pengar.

Situationerna kan se ut på olika sätt och om det är värt att ansöka om ett lån är en fråga som främst låntagaren kan svara på. Men visst är det viktigt att man har försäkrat sig om hur stor summa man har råd med att avsätta varje månad för att betala tillbaka på lånet. Vilket bör vara en av de främsta sakerna att räkna på och sen se hur mycket lånet kommer att kosta i slutändan.

Lånets totala kostnader beror bland annat på hur pass kreditvärdighet man anses vara, storleken på lånebeloppet och hur lång avbetalningstid man behöver för att betala hela lånet. Storleken på räntan och övriga kostnader beror sen i sin tur på vilket lån och vilken långivare man ansöker hos. Med en snabb sökning på en jämförelsesajt som https://lanapengardirekt.nu, får man en snabb överblick över de alternativ man har att välja mellan.

Kan du påverka kostnaderna?

Det kan vara möjligt att påverka kostnaderna på ett lån på olika sätt. Först och främst att lägga lite tid på att jämföra de långivare som finns till hands och sen räkna på hur kostnaderna kan förändras. Till exempel kan månadskostnaden bli lägre om man förlänger avbetalningstiden, men kom ihåg att detta kan leda till högre totalkostnad på lånet.

Både totalkostnad och månadskostnad kan bli lägre om det är möjligt att vänta med att få tillgång till pengarna några dagar senare. Lån som utbetalas samma dag kommer vanligen med högre kostnader. I synnerhet de som utbetalas helgdagar och på klockslag som är utanför ramen av kontorets öppettider.

I stundens hetta

Många kan säkert känna igen sig med att man har så kallat snubblat över ett erbjudande på en produkt eller tjänst man önskar sig. Dock är problemet att man inte har tillgång till hela summan i just det läget. En del lockas då med att ansöka om ett lån som täcker upp den summan man saknar.

Men som sagt tidigare, så tillkommer alla lån med kostnader och dessa kostnader kan ju göra att det man önskar köpa blir mycket dyrare än man tänkte sig. Vilket man ser på totalkostnaden på lånet. I sådana lägen kanske det är bättre att inte ansöka om ett lån eller om man kan låna från någon i ens omgivning.

Oavsett vad man vill använda pengarna till bör man alltid undvika att ansöka om ett lån i stundens hetta. Om man är för stressad eller lockas av exempelvis ett erbjudande. Tänk på lånekostnaderna och hur lång tid du måste betala av på lånet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.