Resor

Med en hyrbil får du ut maximalt av resan till Bangkok

Vi svenskar är riktiga globetrotters – nästan 60% av oss reser utomlands minst en gång om året. I en undersökning som Ticket och SIFO gjorde för ett par år sedan kan vi se att mer än hälften av alla svenskar har varit i 11 länder eller fler. Bara en på hundra av alla som svarade sa att de aldrig har varit utomlands.

Och i många fall är det bilen som gäller, även om flyg dominerar. Antingen kör vi runt i Sverige eller Europa med vår egen bil, eller så bokar vi en hyrbil. Vanligast är nog att man bokar en hyrbil att hämta ut på flygplatsen, om man nu inte väljer att bila runt i Sverige.

Det odiskutabelt mest populära landet att åka till är Spanien, och har så varit i princip ända sedan det första charterflyget landade på Mallorca för snart 60 år sedan. Fortfarande reser mängder av svenskar till Mallorca, men även storstäder som Barcelona och Madrid tar emot många solsugna svenskar. Sedan har vi såklart också Gran Canaria och Teneriffa som också hör till Spanien.

I övrigt är det grannländerna som gäller, tätt följt av övriga europeiska länder, tillsammans med USA. Thailand är ännu populärt, men intresset har dalat något efter att ha varit superhett för 10 år sedan. Och vid sidan av de stora badorterna är Bangkok en av favoriterna.

Vi trivs alltså ganska bra där nere i solen. Åtminstone de flesta av oss. Men ibland får resebolagen in klagomål från turister. Mestadels handlar det om befogade sådana men då och då får de in reklamationer som får ögonbrynen att lyftas en aning. Som t.ex. att det var för mycket sand på stranden eller att det tog nio timmar hem till England från Jamaica, när amerikanarna kom hem på tre timmar. 

 

Och vart du än reser har du alltid möjlighet att hyra en bil för att kunna ta dig runt på ett lite mer bekvämt sätt.

Det blir allt vanligare att hämta ut en hyrbil. Då är man inte låst till taxi och allmänna kommunikationsmedel, utan kan åka runt lite som man vill, stanna där man har lust och upptäcka platser man kanske aldrig hade sett annars.

Världens galnaste stad?

På tal om Bangkok, Thailands fantastiska, galna huvudstad med över 12 miljoner invånare, och där ingenting är konstigt. Var annars kan man läsa i tidningen att polisledningen säger åt stadens poliser att de måste sluta upp med att driva illegala spelklubbar? Man skulle nämligen göra en razzia inom kort och ville inte sätta dit sina kolleger.

Bangkok är nästan som en levande organism, där kontrasterna avlöser varandra. Granne med ett luxuöst skrytbygge till köpcentrum kan det ligga en förfallen gammal trälada, och gatuförsäljare som säljer piratkopierade klockor och glasögon står på trottoaren utanför en av stadens dyraste märkesbutiker.

Och alla människor är så trevliga. Stöter du till en annan människa på trottoaren är det han som ber om ursäkt innan du hinner göra det. Bangkok är, kort sagt, staden där det oväntade är vardag.

Vågar jag köra bil i Bangkok?

Trafiken i Bangkok kan vara brutal. Men också ganska förutsägbar. Gatorna är extremt packade med bilar under ett par timmar på morgonen och på kvällen. Övriga timmar är det också tät trafik, men det är mest koncentrerat till några få stora gator och leder. Värst är det på Sukhumvit och Phetchaburi Road. Men trots den täta trafiken går det i allmänhet ganska lugnt till. Ska du dock till eller från flygplatsen så undvik timmarna mellan 7.30-9.30 och 17.00-19.30, då det är riktig rusningstrafik.

Trafiken kan vara lite rörig, och du kan förvänta dig något ”flexibla” trafikregler. Men om du är en van bilförare och inte är rädd för att köra på vänster sida ska det inte behöva uppstå några problem. Dock har du nog den största nyttan av en hyrbil om du vill åka ut på landet och utforska omgivningarna utanför det hektiska stadslivet.

Under högsäsong kan det vara svårt att hitta den perfekta hyrbilen, så boka gärna bilen redan innan du reser hemifrån. På Hyrbilguiden kan du enkelt hitta en bil som passar, tack vare en smidig sökfunktion på deras hemsida.

 

Att tänka på när du hyr bil

Oavsett om du tänker hyra bil i Skövde eller Bangkok så behöver du ha vissa saker i åtanke. Här är några av de viktigaste.

  • Boka i tid. Dels är det lättare att få rätt bil, och dels kan du få bra rabatter.
  • Kolla upp försäkringen. Läs på ordentligt så att du vet vad som ingår. Kolla också upp vad du redan har via ditt kreditkort och hemförsäkring.

Leta efter skador på bilen. Du kan bli ersättningsskyldig för eventuella skador på bilen. Kontrollera därför noga vilka skador som redan finns, och notera detta på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.