Hälsa

Lär dig juica – tre favoritjuicer att göra hemma

Publicerad

Att pressa egen juice är ett utmärkt sätt att boosta kroppen med vitaminer och antioxidanter. Dessutom är hemmajuice ett mycket plånboksvänligt alternativ till de ofta dyra färskpressade juicerna i butikerna. Idag undersöks vilken juicepress som är bäst och sedan presenteras tre träffsäkra recept på juicer som du enkelt gör hemma.

Vilken juicepress är bäst?

Innan favoritjuicerna listas bör frågetecken kring vilket juicepress som är bäst rätas ut. Det råder delade meningar om hur man juicar på bästa sätt. Många väljer att använda en stark blender eller en gammal hederlig juicepress. Nackdelen med att göra juice med blender, är att enbart mjuka frukter och grönsaker utan skal kan användas, vilket innebär vissa begränsningar. På expressen.se finns test av smoothiemaskiner där åtta olika varianter bedömts. En manuell juicepress må vara det billigaste alternativet, men å andra sidan mycket begränsad till citrusfrukter som apelsin. 

Att göra juice med hjälp av en råsaftscentrifug har kommit att bli mycket populärt. Fördelen med en sådan är att du i princip kan göra juice av vilka slags frukter och grönsaker som helst. En stor fördel är att du med fördel kan behålla skalet på, det är nämligen här många vitaminer och antioxidanter finns. På testson.se har man testat en rad olika råsaftscentrifuger där Philips HR1922/20, BOSH Vitajuice 2 och OBH Nordica 6749 Prestige utsetts till vinnare i kategorin för råsaftscentrifuger. Är du sugen på att juica med just råsaft kan det vara en god idé att spana in sådana bedömningar, för att sedan slå till på den maskin som passar dig och din plånbok allra bäst.

Topp-tre favoritjuicer

Gyllene juice med sting

Denna färgstarka juice smakar fräscht och styrkan på stinget lätt kan justeras genom att öka eller minska mängden ingefära och cayennepeppar. Gör så här: Skala 1 morot och 2 apelsiner och lägg i en råsaftscentrifug. Tillsätt sedan juicen av en halv citron, 1 cm färsk ingefära, 1 cm färsk gurkmeja, ett halvt kryddmått cayennepeppar och 1 dl kallt vatten. Kör på full effekt tills juicen pressas klart.

Drakulas favorit

Rödbetsjuice är en stor favorit som fungerar lika bra till frukost som till mellanmål. Här kombineras rödbeta med äpple och apelsin för en extra smakrik juice.

Gör så här: Lägg 1 apelsin, 1 äpple och ca 150 gram skalade rödbetor i din råsaftscentrifug och låt den göra jobbet. Servera gärna med is.

Grön lime- och sellerijuice

Grönt är skönt, och vad passar bättre än att juica till det där resultatet blir en härlig grön dryck? Här blandas syrlig lime och selleri med sötma från äpplen och päron för en välbalanserad juice som gör susen för humöret. Gör så här: Börja med att köra igenom 50 gram färsk bladspenat i råsaftscentrifugen. Lägg sedan i 2 äpplen, 2 päron samt ca 300 gram färsk stjärnselleri. Pressa därefter över saften av 1 lime. Kör på full effekt tills allt pressats.

Psst! Saknar du en råsaftscentrifug kan du använda en vanlig mixerstav eller blender. Skala samt riv eller skär då de mer fasta ingredienserna i mindre bitar, för att sedan tillsätta resterande ingredienser. Kör på full effekt tills en slät konsistens har uppnåtts.

Är du på jakt efter ännu mer inspirerande juiceblandningar rekommenderas en titt hos iform.se där hundratals olika juicerecept presenteras.  Med det sagt så önskas ett stort lycka till med juicandet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *