Resor

Fem europeiska destinationer för höstresan

Många väljer att resa under sommarsemestern, men det finns flera anledningar till att skjuta upp resandet till hösten. För det första är Sverige vackrast på sommaren och det är synd att missa den finaste årstiden hemma. Men det är även mycket mindre folk som reser under hösten och du har därför bättre chans att få tag i bra och billigt boende samt biljetter till olika evenemang.

En annan fördel med att resa under hösten är att du slipper trängas med andra turister som tyvärr ofta blir en verklighet under sommaren. På hösten kan du strosa runt i lugn och ro, ta fotografier på det du vill utan att någon är i vägen och se mer hur lokalbefolkningen lever bortom det stoj och stim som turisterna för med sig. Om du vill satsa på en höstresa i år så finns det fem platser i Europa som du verkligen inte borde missa:

Edinburgh i Skottland

Många väljer att besöka Skottlands huvudstad under sommaren och i augusti kommer hela världen till Edinburgh för att vara en del av Fringe. Men den här mysiga staden gör sig faktiskt allra bäst på hösten. Då lägger sig lugnet över de karaktäristiska stenbyggnaderna och höstdimman lägger sig som ett mystiskt täcke över staden med sitt upphöjda slott som ser ut över Princes Street Gardens. 

Under hösten ser man verkligen varför JK Rowlings inspirerades av staden när hon skrev sina Harry Potter-böcker. Ett tips är att via helloticket.se boka en guidad Harry Potter-tur i Edinburgh för att se alla platser i Edinburgh som är en del av de berömda böckerna.

Lugano i Schweiz

Mysiga Lugano vid Schweiz italienska gräns är en mysig stad året runt, och den är fylld med massvis av caféer och restauranger. Men under hösten är den verkligen speciell, för då äger Luganos höstfestival rum på alla stadens gator och torg. 

Under tre dagar den första veckan i Oktober kan besökare prova på lokala delikatesser och utmärkta viner från Ticino. Du kan även låta dig roas av musikunderhållning från olika folkmusikgrupper, gratis guidade turer och små stånd som säljer lokala hantverk. Dessutom är naturen omkring Lugano fantastisk under hösten.

Dourodalen i Portugal

Det här är en destination för dig om du älskar fantastisk natur, vin och portvin i världsklass och ett landskap som är så spektakulärt att det har världsarvsklassats. Dourodalen består av branta flodbanker där det odlas vin på odlingsterasser. Området har ett varmt och torrt klimat som har producerat fantastiskt vin i hundratals år. 

Här ligger vingårdar och vinhotell på rad, men närheten till Porto gör även att du kan åka över dagen. Men det rekommenderas att du övernattar så du inte missar allt som finns att göra i vackra Dourodalen. I slutet av september skördas vindruvorna och det är den bästa tiden att besöka dalen på. Då glöder vinrankorna i sina vackra höstfärger och vinodlingarna sjuder av aktivitet.

Umbrien i Italien

Umbrien har kallats för Italiens gröna hjärta och den här regionen i mitten av landet är ett måste för dig som älskar mat. I september känns det fortfarande som sommar med en medeltemperatur på 24 grader och 18 grader i oktober. Under hösten serverar alla restauranger i Umbrien lokala delikatesser som självklart serveras på det magnifika, traditionella italienska sättet. 

Du kan se fram emot lokala viner, utsökt tryffel, saffran, olja, vilda och odlade svampar, nyskördade grönsaker, bönor och mycket annat gott på restaurangernas höstmenyer. Eftersom Umbrien är en relativt okänd del av Italien kan du även förvänta dig att priserna är mer humana än på mer turistiga platser.

Zillertal i Österrike

Mitt i en hisnande vacker alpin dal hittar vi Zillertal som är en lugn liten österrikisk stad, fram till hösten när traditionen Almabtrieb äger rum. Almabtrieb kallas den dag när korna tas hem igen från sina högt belägna hagar där de har spenderat sommaren på grönbete. Det är en mycket viktig och älskad tradition som firas med pompa och ståt över hela Tyrolen under september månad. Men Zillertal kombinerar firandet med en fantastisk bakgrund med de höstklädda bergen. 

Som besökare kan du se fram emot blomsterklädda kor, levande musik, spännande danser och specialiteter i form av hantverk och mat från området. Många väljer att kombinera besöket till Almabtrieb i Zillertal med ett besök i Innsbruck där det också finns massvis att hitta på under hösten innan skidsäsongen sätter igång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *