Resor

De bästa modestäderna

Mode ser annorlunda ut över hela världen. En av de största återförsäljarna som finns över hela världen släppte nyligen en lista över de mest eleganta städerna i världen, baserat på faktorer som mode, tillgänglighet, antalet modeskolor, uppfattningar av modejournalister, arkitektur och överkomliga priser. Men stil ser annorlunda ut över hela världen, även om vissa städer är kända för att vara särskilt moderna. De som bor i exempelvis London har ett rykte om sig att vara särskilt bra på att skapa trender i gatumode, medan de som bor i New York City sätter tonen genom att vara hem för flera modeskolor. Här är några av de mest stilfulla städerna i världen.

New York, USA. The big apple är en riktigt ikonisk modestad, och faktiskt även den enda amerikanska staden på den här topplistan – men det med besked. Staden är värd New York Fashion Week varje höst och vår, dit designers kommer från hela världen för att visa sina mönster. Plus, New York är en go-to destination för människor som vill lära sig om modebranschen. Staden är hem för två av de bästa utbildningsinstitutionerna för mode; Fashion Institute of Technology och Parsons School of Design. Det är här många urbana trender föds, och man kan få inspiration både av staden och folket som bor här.

Om man vill resa till New York för att spana in stilen måste man först och främst fixa inresetillstånd till USA. Det är ett visum krävs för USA, men ett förenklat, elektroniskt sådant. Det räcker för svenskar som är på semester, och man kan enkelt ansöka om det. Man ansöker online och får oftast svar direkt till sin e-postadress.

Italien och Paris

Rom, Italiens huvudstad, är ett Mekka för konst, arkitektur och kultur. Mitt i staden ligger Colosseum och otaliga mästerverk från Michelangelo. Modebranschen ett annat glamoröst element i romersk kultur. Det passar bra att av några av de mest lyxiga mode- och smyckesmärkena är baserade i Rom, som Fendi och Bulgari. Det speglar den överdådiga renässanskonst som ligger över hela staden. Milano är en annan av Italiens eleganta städer, och här finns en modevecka som är världsberömd. Det gör att Milano är tilltalande för designers, stylister och modellbyråer. Staden är hem för klassiska modehus som Armani, Dolce & Gabbana och Versace, samt italienska versioner av tidningar som ”Vogue” och ”Vanity Fair”.

När folk tänker på franskt mode, kommer Paris förmodligen att vara det första de tänker på. Det finns dock många andra eleganta städer över hela landet, bland annat Bordeaux. Det är beläget i sydvästra Frankrike, och är kanske mest känt för att producera läckra röda viner. Staden har dock även många riktigt trendiga butiker. Många klär sig i beige linnekavajer , linnebyxor och loafers och kvinnorna i lediga klänningar och andra sommarkläder. Lokalbefolkningen är känd för sin vardagliga, enkla gatustil som många turister skulle vilja stjäla. Paris är dock den stad som kommer högst på listan, som världens mest fashionabla stad. Det kanske inte är särskilt överraskande, eftersom mode är inblandat i den parisiska kulturen. Här finns allt från den årliga Paris Fashion Week till legendariska modedesigners som Coco Chanel och Yves Saint Laurent. Det är svårt att tänka på staden utan någon koppling till modevärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *