Matlagning

Få mer inspiration i köket att äta mer hemlagat

I samarbete med jamformatkasse.se

Är du en person som känner att du skulle behöva få mer inspiration i köket och vilja börja laga mer hemlagad mat? Ja då är du nog inte ensam, själv har jag lagat ungefär samma rätter som jag alltid har gjort. Men ibland får behöver jag lära mig nya recept att lägga till bland mina rätter.

Att äta hemlagad mat är bra för vår hälsa 

Maten du äter har stora effekter på din hälsa och livskvalitet och även om det är ganska så enkelt att äta hälsosamt kan vara ganska enkelt så är det lättare att inte göra det.Snart är det ett nytt år och då kanske det är dags att infria nyårslöftet med att börja laga mer egen mat och inte halvfabrikat? Jag kan erkänna att jag förut var en person som ganska ofta brukade köpa färdiga frysta matlådor och halvfabrikat. Men plötsligt så en dag, såg insåg jag att maten höll mig inte mätt och den var inget vidare god.

 

Hela livsmedel

Att äta hela livsmedel är viktigt. Du bör sträva efter att konsumera hela livsmedel minst 80-90% av tiden. Hel mat är oförstörda livsmedel i eller nära sin naturligaste form.

  • Uttrycket “hel mat” beskriver i allmänhet naturliga, obearbetade livsmedel som bara innehåller en ingrediens.Om produkten ser ut som om den tillverkades på en fabrik är det förmodligen inte en hel mat. Hela livsmedel tenderar att vara näringstäta och har en lägre energitäthet. Detta innebär att de har färre kalorier och mer näringsämnen per portion än bearbetade livsmedel.
  • Däremot har många bearbetade livsmedel lite näringsvärde och kallas ofta ”tomma” kalorier. Att äta dem i stora mängder är kopplat till fetma och andra sjukdomar.

Bra tips för att börja laga hemlagad mat

Det tar inte direkt mer tid att laga bra mat från grunden, ofta är det förberedelsen med att bestämma recept och handla hem maten som tar tid. Men med färdiga matkassar, det är väldigt bekvämt och man kan välja enligt sina egna preferenser och få allt hemlevererat. Dom flesta recept står även hur mycket tid det tar att laga med så du vet precis vad du ger dig in i.

hellofresh recension

Ni som följer mig vet att jag köpte kassar från Hellofresh och att jag tyckte det var lite roligt. Vill du se en lista över alla matkassar som finns så spana in jamformatkasse.se Här kan du jämföra dom olika matkassarna och få prova-på-pris och läsa recensioner. Det finns matkassar för alla typer av preferenser skulle jag säga.

Motivation har en stor roll i beteendeförändringen mot att sluta äta onyttig, men jag talar av egen erfarenhet när man väl börjar äta mer nyttigt vill man ha mer av det.  

 

Har man ätit väldig onyttigt kan du uppleva dessa hälsoeffekter

  1. Du får mindre huvudvärk. Processad mat innehåller ofta nitrater, som kan orsaka migrän redan inom 20 minuter.
  2. Din mage mår bättre.
  3. Du slipper sockersuget.
  4. Du går ner i vikt. 
  5. Du sover bättre.
  6. Du orkar mer.
  7. Du får mindre ledvärk. 
  8. Du får bättre immunförsvar.

 

Fakta om hela livsmedel: https://www.blodkollen.se/sv/att-generellt-ata-mer-halsosamt-vad-gor-du-med-din-kost

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *