Uncategorized

Ett besök på Hallwylska museumet i lördags

Nu har jag äntligen varit på detta museum som jag velat länge och det var intressant. Det var som att gå tillbaka i tiden och detta är ett tidigare hem som sedan blivit museum. Man kan till och med se sopporna vid skrivbordet som den levde där kastade. Det var ett brev!

Ett rum vi tyckte var extra intressant vad badrummet, det var täckt i Carrera marmor och detaljer från Kolmården marmor i grönt. Där fanns det en dusch i marmor med en guldklädd kran i taket och sedan ett badkar. Det är en av Sveriges första moderna badrum, vattnet i badkaret kom upp i hålet som vi nuförtiden spolar ner och det gick ner i samma hål. Det pumpades upp från där det värmts up flera våningar. Så modernt!

Det fanns mängder med brasor i huset men dom var mest för syns skull, dom hade installerat ett system så lite över allt kan man se som små galler där värme istället kom utifrån som ett fjärrsystem. Då på den tiden eldade dom i källaren och så spreds värme men tydligen medförde det även rök så det var inte ultimat. När elen kom blev det i stället element, nu använder dom detta system fast med fjärrvärme, häftigt tycker jag.

Det var jag, Malin och hennes son Joel som besökte museum:et och vi tyckte det var intressant, nu tog vi ingen guidad tur man man kunde läsa till sig intressant information. Det ska tydligen finnas en dokumentär på svt som jag ej kunnat finna om den Hallwylska släkten som jag gärna vill se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.