Personligt

Empatiska vänners råd:väger tyngst för mig

Nån gång i livet stöter vi på vänner som får oss att tänka ”Wow, du förstår ju exakt!” De där empatiska vännerna. De som inte bara slänger ur sig råd som om de vore godis på Halloween. Nej, de lyssnar, förstår grejen, och ger råd som faktiskt sitter som en smäck. Sånna råd som känns som de är gjorda bara för dig. Guld värt, eller hur?

När råd går snett…

Själv råkade jag ut för en sak nyligen. Avslutade en vänskap. Hårt, jag vet. Men låt mig ge dig kontexten. Jag behövde skicka ett stöttande sms till en kompis som hade det tufft, ville inte ha något tillbaka, bara skicka lite kärlek, liksom. Men när jag bad en annan vän om råd fick jag tillbaka nåt som var… tja, inte riktigt klockrent. Gav hen en chans att tänka om, men icke. Hade jag skickat det sms:et? Pff, glöm det. Bye bye relation. Kanske låter hårt, men för mig var det superviktigt. Och hon hade redan ett par gånger försökt styra mitt liv med oombedda råd. Nope, inte ok.

Vad är grejen med empati då?

Empati handlar inte om att trycka på sina egna åsikter eller erfarenheter på nån annan. Det handlar om att stötta på ett sätt som känns rätt för just den personen. Visa att man bryr sig, vill hjälpa, utan att ta över showen. Att ge råd med respekt för personens känslor, bakgrund, och allt det där, gör att råden landar rätt.

Så, är vän empatisk? 

  • Hur reagerar du på andras känslor? Empatin syns i hur de lyssnar och stöttar.
  • Hur hjälper du vänner i knipa? Empatiska själar nämner gärna hur de finns där, lyssnar, och känner med.
  • Nån gång du känt stark empati? Att dela en sån story visar på äkta empatiförmåga.
  • Att vara där i glädje och sorg, viktigt? Visar på viljan att finnas där, på riktigt.
  • Hur löser du konflikter? Insikten i hur de navigerar i relationer och konflikter kan avslöja mycket om deras empatiska kompass.

Så vad nu då?

Trots det trista med vänskapen som tog slut, ser jag framåt. Har en lista på kvaliteter jag värdesätter hos vänner, vilket gör det lättare att hitta rätt folk. Empati står högt upp, kan jag lova. Så, här är vi, med öppna ögon och hjärta, redo för nästa runda av vänner som förstår grejen. 🌟

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *