De tio bästa länderna att leva i
Vad är det som gör att ett land är bra att bo och leva i? Vädret har väldigt lite med saken att göra, även om det är en av de första saker många kanske tänker på. För hur härligt är det att bo med familjen vid ett tropiskt paradis om det varken finns vägar, skolor eller sjukvård, och inga lagar och regler? Om man inte hade en demokratisk process, inte fick rösta, och riskerar att bli fängslad bara för att man är den man är? De nordiska länderna ligger alltid högt på listor över länder där det är bra att bo, framförallt Danmark, Norge och Sverige.
Livskvalitet innefattar många saker. De väsentliga idéerna om bred tillgång till mat och boende, vägar och kollektivtrafik, kvalitativ utbildning samt hälso- och sjukvård är viktigast. Men livskvaliteten omfattar också immateriella tillgångar som arbetssäkerhet, politisk stabilitet, individuell frihet och miljö. Säkerhet och rättvisa, folkhälsa, finansiell säkerhet, möjligheten att starta och driva en affärsverksamhet, frihet från exploatering av kommersiella och religiösa faktorer och social trygghet är också oerhört viktigt.
Sociala forskare håller med om att det materiella välståndet inte är den viktigaste faktorn när det gäller att bedöma om man lever ett bra liv i ett visst land. Alla resultat i studier tar hänsyn till detta. Enligt FN: s senaste mänskliga utvecklingsrapport blir världen faktiskt en bättre plats att leva i för varje år. Trots att omkring 800 miljoner människor i världen går och lägger sig hungriga varje dag, så är det fler än 1 miljard människor som har tagit sig ur sådan extrem fattigdom under de senaste 25 åren.
Rapporten rankar länder som är bäst att bo i. FN granskade nästan 200 länder under olika faktorer, inklusive livslängd, utbildning, jämställdhet och ekonomisk förmögenhet. Länder som uppfattas ha en lägre livskvalitet har svaga betyg i områden som rör personlig säkerhet och ekonomisk möjlighet. Iran, följt av Libanon, Algeriet och Nigeria ligger längst ner i listan över länder med hög livskvalitet. Iran är även minst familjevänligt, medan Danmark är ett av de bästa länderna i världen att bo när man skaffar familj. Det är också på 10 i topp över utbildning, livskvalitet, affärsmöjligheter, företagande, öppenhet och miljö.
Semestra i Danmark
Om man inte är sugen på att flytta dit, men ändå vill besöka landet och se hur det är att bo där kan man hyra semesterboende genom Interhome i Danmark. Danmark är väldigt varierat, och det finns allt från sandstränder till sjöar, fält och myrar. Det finns boenden runt om hela Danmark, så man kan resa runt och se de fantastiska delarna av landet vi svenskar oftast missar. Många åker bara till Köpenhamn, vilket är fantastiskt för en internationell stämning, shopping och bra restauranger, men det finns så mycket mer. Något man måste passa på att göra är att åka till den lilla ön Bornholm och njuta av vita stränder och uppleva historiska byggnader från medeltiden. När man bor i semesterhus upptäcker man landet mer som en lokalinvånare än en turist, och får uppleva så mycket mer av vad som finns.
I FN:s rapport hamnar hela sju europeiska länder i topp 10. Norge rankades högst i levnadsstandard, livslängd och utbildning, och har gjort det hela 13 gånger i rad. Tack vare landets robusta, offentligt finansierade hälsovårdssystem är den genomsnittliga livslängden 82 år. Sverige kom ”bara” på plats 14, men så här ser listan ut:
- Norge
- Australien
- Schweiz
- Tyskland
- Danmark
- Singapore
- Nederländerna
- Irland
- Island
- Kanada
Singapore är det enda asiatiska landet som hamnade i topp 10, och det är Asiens näst minsta land men en befolkning lika stor som Danmarks. Vi kanske ser Danmark som ett litet land, det är 42 931 kvadratkilometer stort till ytan. Men Singapore är bara 719 kvadratkilometer stort – en bråkdel av arean. Nio av tio som bor i Singapore bor i bostadsområden som uppförts av Housing Development Board, och ungefär hälften av alla invånare använder sig av kollektivtrafiken dagligen. Regeringen har ansträngt sig för att kontrollera biltrafiken och för att reglera industrianläggningar. De har även behållit mycket av den naturliga grönskan, och utsläppen är inom standard för vad WHO har satt.
Personliga preferenser
Ibland är det ändå personliga värderingar som slår högre än mer generella undersökningar som den här. Vilket land som är bäst beror inte bara på var man själv står i livet och hur ens familjesituation ser ut, utan även på politiskt synsätt och religion. Om man är på gång att utvidga sitt affärsföretag så är många överens om att Luxemburg är ett av de bästa länderna för företagande. Om man vill skaffa många barn så skulle många vara enade om att de nordiska länderna med Norge, Sverige och Danmark i toppen, är det bästa alternativet. Om man sympatiserar med en viss politisk åsikt eller tro, så finns det samhällen som är byggda på detta och gör att man kan tycka att det är bättre än vad en utomstående skulle tycka.