Uncategorized

De Dolda Fördelarna Med Rakknivs-Rakning

Jag fick äran att skriva ett inlägg här på Miss Jennie till de manliga läsarna. Det mesta som skrivs här är ju trots allt skönhet för tjejer, så kanske kan jag balansera upp det med lite skönhet för män. Tänkte ta den chansen att skriva kort om rakning med rakkniv och varför jag tycker alla borde göra det. Som rubriken säger har det en del inte helt uppenbara fördelar.

Rakset med allt du behöver

Ge din hud lyster

Huden i ansiktet och på hela kroppen består av döda hudceller. Hudceller dör och vandrar utåt och bildar ett tunt lager, vilket är helt normalt. När vi är unga klarar kroppen av att rensa bort de döda hudcellerna av sig själv men när vi åldras är det lätt att kroppen inte hinner med och lagret med döda hudceller blir för tjockt. Det som då händer är att det blockerar huden från att uppta viktiga näringsämnen och din hudton blir mörkare och ofta lite gråaktig.

En rakkniv rensar effektivt bort det yttersta lagret av döda hudceller, eller som det kallas på skönhetsspråk, exfoliate.

Det gör väl en vanlig rakhyvel också? Ja, det kan man säga, men en sådan tenderar att även ta bort för många lager hud på grund av sina många blad. Det är orsaken till att man lätt får torr och irriterad hud av en vanlig rakhyvel.

 

Slipp rakfinnar

En rakfinne är ett inåtväxande hårstrå eller ett hårstrå som har blivit avrakat ”under hudnivå” och inte hittar ut, kroppen reagerar med en inflammation. Detta är någonting som lätt händer med en vanlig rakhyvel, speciellt om den kanske är använd några dagar för mycket. Om du rakar dig med en vass rakkniv är risken för rakfinnar nästan noll.

 

Spara pengar

Uppstartskostnaden är visserligen högre än om man använder en vanlig rakhyvel, men efter ca 10 månader blir det mer ekonomiskt med rakkniv. Börjar man räkna med år så blir skillnaderna riktigt stora. På min hemsida(länk kommer längre ner) har jag gjort ett räkneexempel och fått följande resultat:

Spara pengar raka dig med rakknivKostnad efter 2 år:

  • Rakkniv: 1200 kr
  • Rakhyvel 2740 kr

Kostnad efter 5 år:

  • Rakkniv: 1200 kr
  • Rakhyvel : 6700kr

Kostnad efter 10 år:

  • Rakkniv: 1200 kr
  • Rakhyvel : 13300 kr

Kostnad efter 45 år:

  • Rakkniv: 1200 kr
  • Rakhyvel : 59500 kr

Jag kan bara prata för mig själv, men jag tycker det finns roligare saker att göra för 60000kr än att raka sig.

 

Höj ditt självförtroende

Dels på grund av din finare hud men även bara av själv utförandet, det känns riktigt manligt och bra att raka sig med en rakkniv. Sen ska man inte glömma att det ser riktigt bra ut i badrumsskåpet.

 

Meditativt

Den här punkten eller fördelen sparade jag till sist i inlägget eftersom jag vet att många har lite svårt för sånt som jag också förut tyckte var mumbo jumbo. Men det går inte att förneka att processen att raka sig med en rakkniv är meditativ, i början koncentrerar man sig med rädsla för livet, lite otäckt är det att ha en sylvass kniv smeka halsen. Men även när man har lärt sig måste man hålla fullt fokus på rakningen, det finns inte plats för några andra tankar. Kort sagt kan man säga att det är en skön paus från vardagsstressen.

 

Extra: Säkerhetsrakhyvel

Innan jag avslutar det här inlägget vill jag bara tillägga att raka sig med säkerhetshyvel innebär i princip samma fördelar som jag har listat här för rakknivar. Det är billigare uppstartskostnad än för en rakkniv men man måste köpa nya rakblad då och då. Jag valde att fokusera på rakknivar nu för jag tycker helt enkelt det är coolare och mer manligt, men säkerhetshyvel är ett riktigt bra alternativ det också.

 

Avslutningsvis

Det var lite kort om rakning med rakkniv, hoppas det väckte din nyfikenhet lite grann, i sånna fall hittar du massor av information på min hemsida: Herr Skägg – Allt Om Rakning med Rakknivar och Säkerhetshyvlar.

På återseende och tack igen Jennie för chansen att skriva här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.