Hälsa

Bättre hälsa på äldre dagar

Hälsa och välbefinnande har alltid varit ett viktigt ämne för människor. Det är grunden för en hälsosam livsstil och nyckeln till övergripande välbefinnande. Hälsa handlar inte bara om fysisk hälsa utan också mental hälsa, socialt välbefinnande, känslomässigt välbefinnande och andligt välbefinnande.

Vi vet alla att vi måste ta hand om vår hälsa och vårt välmående. Vi måste se till att vi äter rätt mat, tränar och får tillräckligt med sömn. Men ibland kan det vara svårt att komma ihåg alla dessa saker. Det är därför det finns så många appar på marknaden som kan hjälpa oss med detta.

Idag lever vi längre än vad vi gjorde förr i tiden och det finns kopplingar att människor som lever som sambos lever längre, män får 7 extra levnadsår och kvinnor lever drygt fyra år längre än ensamstående kvinnor. En förklaring till tros vara  att sambos kan stötta varandra socialt och kanske även ekonomiskt och det kan i sin tur leda till mer hälsosamma levnadsvanor. Man kan se att en högre utbildning leder ofta till en högre inkomst och bättre arbetsmiljö och personer med högre utbildning söker också vård snabbare vid sjukdomssymtom. Det är väldigt intressant information tycker jag. Med en bättre ekonomi är det lättare att kunna ta ledigt från arbete om man är sjuk och inkomstbortfallet blir kanske inte lika markant.

Har man barn och har stort ansvar över det kan det säkert vara svårt att finna tiden att träna med. Att ha en hälsosam kropp håller många krämpor borta med åldern. Det är aldrig försent att börja träna, för faktum är att vid 60 års ålder lider runt 10 % av befolkningen redan av sarkopeni, eller åldersrelaterad muskelförlust. Efter 80 års ålder är det mer än hälften som drabbats. Den förlusten av muskelmassan är starkt kopplad till en försämrad muskelfunktion och svårigheter att fungera som vanligt i vardagslivet. 

Många dör helt plötsligt som äldre och det är något som kan undvikas med en god hälsa. De flesta begravningar hålls vanligtvis för personer som har dött av naturliga orsaker. Här finner du information om begravningsbyrå för det är vanligt att vilja planera sin egna begravning.

Många äldre tror inte att träning är något för dom, dom vet kanske inte hellre bättre. Det vi kan bidra som unga och friska är att uppmuntra dom äldre att ta hand om sig själva. Någon gång ska vi alla dö, men har våra kroppar på äldre dagar muskler så kommer livet bli enklare att leva. Det föreskrivs alldeles för mycket mediciner när träning kunde ha räckt. Känns det obekvämt att träna när yngre tränar är det många äldre som väljer att träna tidiga mornar, cirkelträning utomhus och inomhus. Det är även en möjlighet att umgås med människor och få ett mer socialt liv. Även hemmaträning kan ge goda resultat, att träna med sin egna kroppsvikt, det finns ett stort utbud av träningsvideos på Youtube. Har du en släkting som du tror skulle må gott av träning, försök inspirera, gå på promenader innan fikan, kanske köpa hem träningstillbehör. 

Vill du ta tag i din hälsa spana in denna blogg om hälsa, Alltomhälsa.com

 

Källa: https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2019/sammanboende-lever-langre/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *