Uncategorized

Att kunna lyssna är guld

Är det något som är väldigt viktigt så är det att kunna föra en naturlig konversation där båda känner sig hörda och förstådda är att kunna lyssna på varandra.

Vet inte om ni har stött på sådana personer som är så ivriga att bara få säga sitt att dom lyssnar inte ens när du talar? Är det så att dom är  hyper på kaffe eller något, men det är otroligt frustrerande att behöva prata omkring varandra. Jag upplever detta ofta i min vardag..

Många gånger kan man tala om samma sak och upprepa sig och upprepa sig för att efter ha lagt 2 timmar på ett samma diskussion så förstår man tillslut den andra, dvs den personen som vägrade lyssna äntligen slutade hetsa och tar till sig det jag säger och jag kan börja reda ut vad den andra sagt. Många gånger sådana hetsiga personer dom tror dom sagt vissa självklara saker, men dom har glömt det, det är tankar dom tänkt, vilket gör det svårt att förstå.

Det är nämligen så att det går inte göra sig förstådd med en envägskommunikation.  Man behöver lyssna vad båda säger, när den ena pratar ska man ta in informationen och bearbeta den, kan tyckas enkelt, men inte för alla. Jag är en väldigt lyhörd person!

Personer som tänker på annat när dom borde lyssna och när man väl lyssnar på dom så är det som en konversation som inte leder någon vart!

Det är precis som när jag många gånger skriver ett mail och får svar på cirka 20 % av frågorna för personen i fråga läser första raden eller något. Att följa en enkel instruktion, läsa en text ordentligt leder till minskat missförstånd och dubbelarbete. Jag som jobbar väldigt mycket avskyr att få påminna vuxna människor.

I kommunikationen med människor och i sitt arbete, gör en sak i sänder, läs, tala, lyssna….Hur kommer man till rätta med dessa problem jag upplever? Handlar det om brist på respekt? Stress?

Nu håller jag på arbetar med en väldigt tråkig sak, så jag tog en paus med bloggen och ska resa mig upp en sväng för sedan återgå!

Hellre en sak tar 10 minuter och blir rätt, än 2 minuter och ingen förstår varandra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.