Ekonomi

Spara pengar smart: Handla mycket i bulk men sällan

Att leva lön till lön är en verklighet för många, och att bryta den cirkeln kan kännas överväldigande. Men en strategi som kan hjälpa mig är att handla mycket men sällan. Låt oss utforska hur du kan spara pengar genom att planera dina inköp och göra smarta val.

Enligt en artikel i Fast Company…

Enligt en artikel i Fast Company kan det vara dyrt att vara fattig eftersom brist på kontanter tvingar människor att köpa saker i mindre mängder. Detta innebär att de missar rabatter som bulkinköp kan erbjuda, vilket gör att de betalar mer i längden. Till exempel, att köpa ett par rullar toalettpapper åt gången är dyrare per rulle än att köpa ett helt paket. Det här fenomenet kallas ”fattigdomens premie” och illustrerar hur ekonomiska begränsningar kan leda till högre kostnader för vardagliga varor. Att köpa i bulk kan vara en lösning på detta, men kräver initiala medel och planering.

Planera dina inköp

Handla i bulk:
Att köpa produkter i stora mängder kan spara dig mycket pengar. Många varor är billigare per enhet när de köps i större förpackningar. Det kan handla om allt från basvaror som ris och pasta till rengöringsmedel och toalettpapper.

Köp när det är billigt:
Håll utkik efter reor och säsongsbaserade rabatter. Köp vinterkläder på sommaren och sommarkläder på vintern. Det kan kännas omständligt, men besparingarna är värda det.

Undvik överkonsumtion:
Det kan vara lätt att använda mer av en produkt bara för att du har mycket av den hemma. Dela upp stora förpackningar i mindre, hanterbara portioner för att hålla koll på konsumtionen.

Bygg en basgarderob

Investera i klassiker:
Satsa på tidlösa plagg som alltid funkar. En vit skjorta, ett par jeans, en svart kavaj och en liten svart klänning är alltid rätt. Dessa plagg kan enkelt mixas och matchas för både vardag och fest.

Köp secondhand:
Secondhandbutiker och online-marknader är fantastiska för att hitta kvalitetskläder till låga priser. Håll utkik efter reor och erbjudanden.

Vård av kläder:
Ta hand om dina kläder ordentligt. Följ tvättanvisningarna och laga små skador direkt. Det gör att kläderna håller längre.

Övervinn hopplösheten

Att leva på en tight budget kan kännas hopplöst, men små förändringar kan göra stor skillnad. Här är några steg att börja med:

Små sparmål:
Sätt upp små, uppnåbara sparmål. Även små summor växer med tiden och ger en känsla av framsteg.

Automatisera sparandet:
Ställ in automatiska överföringar till ett sparkonto varje månad. Det gör sparandet enklare och konsekvent.

Utforska gratisalternativ:
Möbler, kläder och hushållsartiklar kan ofta hittas gratis via bytesgrupper och gåvoforum online. Detta minskar behovet av att köpa nytt.

Budgetera och spara

Skapa en budget:
Ha en tydlig budget som inkluderar alla inkomster och utgifter. Det ger en klar bild av din ekonomiska situation och hjälper dig att identifiera var du kan spara.

Undvik impulsköp:
En shoppinglista kan hjälpa dig att hålla fokus på det nödvändiga och minska risken för impulsköp.

Lär dig köksekonomi:
Matlagning hemma istället för att äta ute sparar stora summor. Planera måltider och köp ingredienser i bulk för att minska kostnaderna.

Fördelar med att handla i bulk

Kostnadsbesparingar:
Stora förpackningar är oftast billigare per enhet än mindre. Genom att köpa i större mängder kan du spara betydande belopp över tid.

Färre resor till butiken:
Minskade shoppingresor sparar både tid och pengar på transport.

Minskad förpackningsavfall:
Färre förpackningar innebär mindre avfall, vilket är bra för miljön.

Komma igång med bulkinköp

Inventera dina behov:
Gör en lista över de produkter du använder regelbundet.

Beräkna årsbehovet:
Uppskatta hur mycket du använder på ett år. Det ger en bra bild av hur mycket du behöver köpa.

Hitta bästa priserna:
Leta efter butiker eller online-återförsäljare som erbjuder bra bulkpriser eller rabatter för stora köp. Medlemskap i grossistklubbar kan också vara fördelaktiga. Här kan du Hitta rabattkoder.

Toapapper billigaste priset jämförelse

Åter till toapapper men jag brukar köpa Serla smart som ger 43  meter papper per rulle och tre sikt 69,93 kr /kg. Många med dålig ekonomi brukar köpa Eldorado  21,3m. 2-lags papper som kostar 36,16 kr /kg. Källa: Mathem hemsida.

Serla Smart:

  • 1 kg innehåller ungefär 23,26 rullar (1000 gram / 43 meter per rulle).
  • Kostnad per meter:
  • 69,9343≈1,63
  • ≈1,63 kr per meter.

Eldorado:

  • 1 kg innehåller ungefär 46,95 rullar (1000 gram / 21,3 meter per rulle).
  • Kostnad per meter:
  • 36,1621,3≈1,70
  • ≈1,70 kr per meter.

Slutsats

Trots att Eldorado har ett lägre pris per kilo, är Serla Smart billigare per meter papper. Dessutom får du ett tjockare, 3-lags papper med Serla Smart, vilket kan innebära att du använder mindre papper per gång, vilket i sin tur kan leda till ytterligare besparingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *