Filmtips

Sockerfilmen – dokumentären

Det är en dokumentär om socker som heter Sockerfilmen som finns att se på Svt Play, väldigt vettig film att se. En person som försöker vara ganska så nyttig i Usa får i sig ca 20 sockerbitar om dagen som dolt socker.

 

Filmaren Damon Gameau undersöker det dolda sockret i vår vardagskost genom att äta helt vanlig mat i två månader.

Jag älskar coca cola och jag brukar dricka en burk i veckan i snitt

Jag blev förvånad att 100 gram hade nästan lika mycket socker som en läsk!

Vin brukar det bli en hel del av

Någon sa till mig att en kanelbulle var onyttigt, inte så farligt egentligen.

Mannen i filmen åt lika mycket kalorier som vanligt men gick ändå upp 8 kilo i vikt. Sockret i all mat gör att kroppen inte kan hantera allt lika bra vid förbränning. Magen lade på sig rejält och levern tog stryk. Hur dåligt socker är har tystats ner av läkare blivit mutade långt tillbaka i Usa om att det inte als är farligt och så kom alla sjukdommar..

Hur jag äter:

Jag skulle inte säga att jag äter jättemycket socker i form av sötsaker, 1-4 burkar läsk i månaden 0,2-0.5kg godis/månaden. Sedan finns det dolda sockret som det säkert finns en del i, jag blev chockad att det var så mycket socker i risifrutti och jag brukar äta mannafrutti lite då och då.

I veckan lagade jag stuvade makaroner och biffar som gick ner bra, men efter en timme blev jag jättetrött. Jag har aldrig känt sådär efter mat, det var som om hela musten gick ur mig. Det måste ha varit pastan, jag gillar knappt pasta så äter det mest bara i lasagne och då är det så mycket mer än bara pasta. Beslöt mig den dagen att inte äta mer makaroner, det är ingen mat för någon som behöver tänka skarpt!

Jag har medvetet dom senaste åren försökt att bara äta godis bara för att gott utan mer om jag är sugen. Jag äter helst inte godis om jag är ute och går, vill helst sitta ner och njuta av det om jag väl äter.

Skulle man vilja sluta helt tar det 2-3 veckor för kroppen att vänja sig utan socker.

8 kommentarer

 • Emma

  Budskapet med denna film är att han äter helt ”vanlig” mat som har socker i sig, dvs halv och helfabrikat som vi har mkt av här i Sverige. Han testar inte kanelbullar och lösgodis så vi måste lyfta fram att fryst färdigmat exempelvis innehållet grymt mycket socker men också smaksatt yoghurt, såser, light-produkter etc. Sådant som många människor tror är ett nyttigare alternativ än godis när det i själva verket är mkt onyttigare. 🙂 själv började jag laga mat från grunden 2014 och mår sedan dess grymt bra.

  • missjennie

   Jo jag vet, det är mycket socker produkter med låg fetthalt för det ska smaka gott. Bra du lyfter fram det extra! Jag försöker undvika onödigt socker men nu kommer jag göra det lite extra för jag vill komma lite mer i form och leva länge 🙂

 • B B

  Sockerhalten i vin anges i etiketten på hyllan i Sverige så man kan räkna ut hur många gram socker det är i flaskan. Fast jag tycker att man ska köpa det vin som smakar bäst och inte det som har minst socker.

 • Tessan

  RisiFrutti är värsta sockerbomben, precis likaså ”frukt yoghurt”. Av den anledningen köper vi aldrig hem sådana produkter för mellis/kvällsmat.

  Sen är det dolt socker som du skriver i (oroväckande) mycket mat; blodpudding, korv och kyckling, för att ta några exempel.

  • missjennie

   Tråkigt med Risifrutti som är så gott ju! Fruktyoghurt är även en stor favorit hos mig men det var länge sedan jag köpte det. Så tråkigt det ska behöva vara så mycket socker i maten, när jag lagar mat hemma brukar jag inte använda socker. Minns all kräm jag brukade äta som ung…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.