Familj

Så här fixar du en lekstuga på tomten

Det finns många möjligheter för dig som vill ha en lekstuga på tomten till ditt barn. Det finns några olika alternativ. Du kan skaffa en färdig byggsats eller bygga själv. Man kan också köpa begagnat.

Hur bygger man en lekstuga?

Om du ska bygga lekstuga på egen hand krävs kunskap och förmåga. Man kan satsa på att den ska hålla något år när barnen växer upp. Eller så bygga man en riktigt robust lösning som håller för barnbarn och kanske till och med barnbarns barn. 

Man får överväga materialval. Impregnerat trä som också är vanligt på verandor kan säkert fungera. Den riktigt händige kanske kan överväga att bygga i andra material som till exempel cement, tegel eller metall. Tänk på att konstruktionen är stabil, korrekt byggd och inte har vassa hörn eller dylikt.

Sedan finns alternativet att använda en byggsats. Dessa kostar i regel inte mer än några tusenlappar, och finns att köpa på nätet såväl som hos olika butiker. Det rör sig om till exempel byggvaruhus och liknande. Se gärna till att köpa en bra och hållbar byggsats från en pålitligt firma.

Leksaker och inredning

Ja, här inreder man med liknande saker som man har i ett barnrum också. Sedan kan man måla och snygga till både invändigt och utvändigt. Har du döttrar, kanske rosa vore en passande färg på lekstugan. Det där med tjej och killfärger går alltid att diskutera beroende på vilket genusperspektiv man har, och var i åsiktskorridoren man befinner sig. Man kan också ta hänsyn till vad man själv tycker skulle bli snyggt och om man vill matcha sin egen fastighet.

 

Här kommer flera konkreta förslag på leksaker som man kan ha invändigt:

 

  • Ugn från Brio
  • Lego Duplo 
  • Barbie dockor
  • Leksaksbilar
  • Leksakståg
  • Leksaksinstrument

 

Man kan också ha leksaker utanför lekstugan. Då får det gärna vara på en gräsmatta, så det blir mjukt och behagligt att leka på marken där. Man kan till exempel köpa paviljong och bollar i olika utföranden och färger. Eller varför inte ta dig tiden att själv leka med barnet? Bygg en koja med filtar och täcken, lek lite kula gömma. Många föräldrar jobbar för mycket för att hinna med sådant, men det är väldigt viktigt för barnens psykiska välmående att man tar sig tiden åtminstone ibland. 

Lagar och regler 

 

Oavsett, vilket material som används och till vilket pris så är det viktigt att man vet vad man gör och att det föreligger någon vidare risk att barnet skadar sig. Skulle det vara så att du som vårdnadshavare har byggt en lekstuga som till exempel rasar med ett barn inuti, så blir du juridiskt ansvarig för konsekvenserna.

 

Sedan ska man vara medveten om att lekstugor i regel bedöms som en komplementbyggnad. Det kräver bygglov om den kommer att stå på samma plats under en längre tidsperiod. Är det en mindre konstruktion kan den också omfattas av friggebodsreglerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *