Skönhet

Så enkelt får du vitare tänder

Har dina tänder mist sin vita nyans och istället blivit gula eller missfärgade? Tänderna förlorar lätt sin lyster om du exempelvis dricker mycket kaffe eller vin. De blir också snabbare missfärgade om du röker eller snusar. Tyvärr är det också så att även om du undviker det mesta som gör dina tänder gula kan det trots allt bli det enbart på grund av åldern.

Som tur är finns det bra metoder för att ge dig tillbaka dina vita tänder. Väljer du att låta en tandläkare bleka dina tänder finns det flera typer av behandlingar att välja bland. Nackdelar med detta är att det kan kräva flera besök hos tandläkaren och att det blir ganska dyrt. Som tur är går det att på ett enkelt och effektivt sätt utföra tandblekning hemma, till ett mycket lägre pris. Istället för att lägga ut flera tusen kronor kan du komma undan med 300-500 kr om du väljer att göra det själv, och resultatet blir detsamma!

 

Viktigt att tänka på är att även om du ska bleka dina tänder på egen hand ska du göra ett tandläkarbesök innan du påbörjar behandlingen. Detta för att laga eventuella hål i tänderna och ta bort tandsten. Tandläkaren bör också se över så att ditt tandkött är friskt och klarar av en behandling. Tänk också på att du inte ska bleka dina tänder om du är gravid eller ammar. Det finns inga tester som visar på att tandblekningsmedlet påverkar fostret eller barnet, men detta är ändå rekommendationerna. Återförsäljarna av tandblekningskit rekommenderar även att du ska vara över 18 år för att använda deras produkter.

 

Om du har varit hos tandläkaren och fått klartecken på att bleka dina tänder är det bara att du köper det kit som passar dig bäst. Var noga med att läsa så det inte innehåller ämnen du är allergisk emot.

 

När du fått hem tandblekningskitet börjar du med att forma det medföljande tandskenorna efter dina tänder i över- och underkäken. Det gör du förslagsvis genom att värma skenorna i varmt vatten några sekunder. När du skakat av det mesta av vattnet sätter du skenan runt tänderna och trycker lite lätt med fingrarna, tills skenan format sig och stelnat. Sedan gör du samma sak med den andra skenan och käken.

 

Innan du sedan påbörjar själva behandlingen är det viktigt att du borstar dina tänder, så att effekten blir så bra som möjligt. Sedan applicerar du tandblekningsgelen i tandskenorna på det sätt som medföljande anvisning beskriver och sätter skenorna på tänderna. Hur länge du ska bära tandskenorna beror på hur mycket effekt du vill få och vad rekommendationerna är för just den tandblekningsgel du köpt. Ofta ligger tiden mellan 15 och 120 minuter. Sedan kan du upprepa behandlingen i några dagar, för att nå önskad effekt. Riktigt missfärgade tänder kan kräva att behandlingen upprepas i upp till 14 dagar.

 

Det som händer under själva behandlingen är en kemisk process där tandblekningsmedlet tränger in i emaljen och tandbenet och bryter ner de missfärgade partiklarna. Viktigt att tänka på är att eventuella lagningar i tänderna inte bleks. Det kan därför vara en fördel att att se så inte tänderna bleks för mycket, så att lagningarna inte framhävs för mycket.

 

Stort lycka till i din jakt på vitare tänder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.