Renovering på gång? Detta ska du tänka på

Har det blivit dags att renovera huset? Eller har du en lägenhet som endast behöver målas om? Handlar det om en totalrenovering eller ska bara badrummet fixas?

Oavsett hur dina renoveringsplaner ser ut så finns det några generella tips som kan vara till stor hjälp. Börja alltid med att bestämma vad som måste göras. Handlar det om en totalrenovering kan dessa delmoment vara riktigt många. Be om hjälp ifall du har svårt att göra en egen checklista av processen. Att vara införstådd med själva renoveringen och vad som ska göras kan hjälpa dig mycket och minska stress och oro under själva processen.

Nästa steg är att välja en entreprenör du ska jobba med. Det finns gott om jämförelsesidor som kan tipsa dig om olika varianter men känner du att du gärna vill undersöka själv kan du alltid ta dig en titt på nätet. Sök gärna efter företag som ligger nära din bostad. Glöm inte att alltid skriva under ett juridiskt bindande kontrakt när du väl valt din partner.

 

Budgeten är viktig

 

Renoveringsbudgeten är precis lika viktig som valet av renoveringsföretag. Olika renoveringsprojekt kan kosta olika mycket beroende på vad som ska göras.

Hur vet du vad det kommer att kosta dig? Börja med att titta på din egen budget. Hur mycket pengar har du sparat? Vad har du råd med ifall du endast ska använda sparade medel? Kan du tänka dig att låna pengar? Ifall det handlar om en totalrenovering behövs det i de allra flesta fall ett banklån för att kunna betala för projektet. Nästa steg i budgeringsprocessen är att begära två till tre offerter från olika entreprenörer för att få en bättre förståelse för vad renoveringen kan tänkas kosta.

Sista steget är att välja passande renoveringsfirma och hålla dig till din förutbestämda budget.

Glöm inte avdraget

 

Glöm inte att du kan använda ROT – avdraget. Den ger dig möjligheten att dra av 50% av arbetskostnaden för din renovering. Det maximala årliga beloppet ligger på 50 000 kronor. Om du har en partner blir summan 100 000 kronor (dvs 50 000 kronor var).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.