renovering

Renovera gamla möbler och få bort gammal färg effektivt

Samarbete med speedheater.com

I denna bloggpost tänkte jag berätta om ett revolutionerande sätt att renovera gamla möbler som behöver ha gammal färg borttagen. Har du någon gång renoverat gamla möbler och skrapat färg eller sandpapper, så har du säkert sett olika lager med färg som kommit fram längs med vägen. Det vanligaste sättet många renoverar på är att sandpappra och stryka på ny färg över, men det är inte alla gånger det som ger bäst slutresultat. Är färgen nött och avskavd behöver du lägga lite mer kärlek och i många fall är bästa alternativet för rusta upp möbeln att sonika avlägsna all gammal färg och börja om från början, men du vill ju givetvis inte skada det gamla underlaget.

 

Tekniker för få bort gammal färg 

  • Värm upp den gamla färgen infravärme med Speedheater 
  • Skrapa bort gammal färg
  • Avlutning, färgborttagning – kemikalier 
  • Traditionel värmepistol

Renovera gamla möbler 

Hållbarhet idag är mer på tapeten är någonsin, jag har personligen inte renoverat så mycket i mina dagar mer än att måla väggarna. När man målar om saker är det avgörande för att det ska bli ett bra slutresultat förarbetet. Du kan exempelvis inte måla om skira köksluckor utan att grundmåla med en färg som fäster på sådana underlag, det kommer på sikt leda till att färgen kommer trilla av och se fnasig ut och du behöver göra om arbetet. 

Men jag har sett på när mina föräldrar gjort det och sett hur lång tid det tagit. Om du ska spackla, måla om eller tapetsera är det alltid en god idé att ta bort gammal färg. Detta är en del av förarbetet och kommer påverka hur ditt slutresultat blir.

Det går att förkorta arbetstiden med rätt verktyg för att renovera och måla om möbler, precis som med matlagning är det roligare att laga om man har rätt verktyg. Det finns ergonomiska verktyg numera att tillgå som ergonomiska skrapor. Att fynda gamla möbler och ge dom liv kan vara riktigt rolig och bli möbeln i hemmet som du blir mest stolt över i hemmet.  Det finns många som väljer att inte ta bort den gamla färgen och målar direkt på den gamla ytan. Det kan, om man har tur, bli ett okej resultat. Om du dock vill garantera att resultatet blir i toppskick så bör du ta bort den gamla färgen innan du påbörjar målningsprocessen.

På tal om gammal färg, jag sitter här i mitt kök och ser att den som målat om köksluckorna gjort ett dåligt jobb. Denne har struntat att grunda innan den målade om luckorna och nu har färgen lossnat. Det finns egentligen bara två alternativ som jag ser det, byta ut luckorna helt eller göra om hela arbetet på nytt. Det borde inte ta så mycket tid att få bort färgen med hjälp av Speedheater och ta bort färg med infravärme och det går enkelt att måla om då det inte används några kemikalier. ​​Till skillnad från värmepistoler använder Speedheater infravärme, som ljudlöst vid 100-200 grader smälter bort färgen ända ner till träytan, istället för att bränna bort den. Maskinen är enkel för amatörer att använda och är säker brandsäker jämfört mot en varmluftspistol som drivs av luft, lite som en hårfön. 

 

Nu till våren kommer det vara många husägare som kommer måla om sina fönster och just på äldre fönster där är charmen många gånger dom gamla fönstrena och då rör det sig om att renovera dom vs att ta bort och byta ut dom till moderna fönster. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *