Karriär

Om barnarbete

När vi hör talas om barnarbete i media handlar det ofta om barn som slavar i asiatiska textilfabriker där de från morgon till kväll tvingas göra kläder till oss i väst. Det är förstås vidrigt och där måste vi som älskar shopping ta vårt ansvar och berätta för butikerna att det inte är okej.

Men att barn i andra länder har det svårt betyder inte att svenska barn mår dåligt av att testa på att arbeta innan de blivit myndiga. Inte sextontimmarspass i en fabrik såklart, men att tjäna egna pengar är både kul och lärorikt om det görs på rätt sätt.

När en skolklass vill åka på skolresa eller idrottslaget ska på träningsläger kan de spara ihop pengar till resan genom att ta chansen att arbeta. I Sverige finns regler för hur mycket man får jobba och med vad, beroende på hur gamla barnen är. Här har Arbetsmiljöverket publicerat en skrift om vad som gäller.

Något som går att göra från relativt tidig ålder är försäljningsarbete. Många har sålt Majblommor och jultidningar som sin allra första arbetslivserfarenhet. I den typen av jobb är arbetsgivarna vana vid barn och vet vad som gäller. Just för grupper av barn, som skolor och idrottsföreningar, finns andra möjligheter. Några företag som specialiserat sig på samarbeten med ungdomar erbjuder olika varianter av gruppförsäljning.

Ett av dem är DelikatessKungen, som säljer ekologisk olivolja, kryddig salami, krämig cheddarost och andra läckerheter. Klasser och klubbar säljer deras produkter på sin egen ort, tar upp beställningar och levererar varorna till kunderna. Ersättningen är provisionsbaserad så ju mer de säljer, desto mer pengar får de. Säljer de riktigt mycket får de bonus också. De bestämmer också om de vill sälja till privatpersoner eller till företag, på nätet eller på torget.

Och det fungerar! DelikatessKungen har finansierat klassresor och träningsläger i snart 30 år. Nästan alla grupper är nöjda, 99,2 % av dem kan tänka sig nya försäljningar. Många kommer tillbaka för att ha råd med nya utflykter när de märker hur lönsamt det var förra gången. För många blir det första arbetet ett minst lika stort och ljust minne som den första skolresan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *