Bra tips

Hur säkert är det att visa på sociala medier att man är ute och reser?

Du är nog inte ensam, dom flesta människor som är ute och reser visar gärna på sociala medier som: Facebook, Instagram, blogg och så vidare att vi har det bra. Materialet vi delar är färskt och tillgängligt och vi kan nästan känna att våra tittare följer med oss på redan. Dessvärre är det inte bara snälla människor som finns där ute och om man tänker efter så är det är faktiskt så att du skyltar till tjuvarna att ”jag är inte hemma” och det gör lätt för tjuvarna att obemärkt gå in i ditt hem och plocka vad dom vill ha. Vad skämmande det blir när jag tänker på det, brukar du dela på sociala medier när du reser? Tänk en extra gång!

 Inbrottsligorna också använder sociala medier – men i ett helt annat syfte.

Genom sociala medier kan tjuven få reda på väldigt mycket om ditt liv: hur ditt hem ser ut, vad du har för prylar, när du reser på semester, vad du kör för bil, om du bor själv eller har familj, etcetera. Dom kan nästan skriva en plocklista och lägga upp dina möbler på blocket in förväg för försäljning.

Hur ska man göra då om man vill ändå dela med sig av sitt liv på sociala medier när man reser?

  • Lägg upp text och bilder först när du är tillbaka från semestern.
  • Undvik att ”checkar in” på terminal 2 eller 5 för då får både dina vänner och tjuvarna veta att du är på väg att resa utomlands. I och med att en ”incheckning” i sociala medier alltid görs i realtid så kan tjuven få reda på exakt när du reser och kommer hem.
  • Undvik att spela in på telefonsvararen att du är utomlands!
  • Glöm inte se över dina säkerhetsinställningar på Facebook så att t.ex. bara dina vänner kan se vad du skriver.

Man kan även se till att göra sitt hem mer säkert mot inbrott

När du är borterst se gärna till att få ditt hem kännas som om du är hemma eller att någon ändå är där titt som tätt. Du kan tex använda timers på lampor så dom tänts och släkts. Har du en hjälpsam granne be den hålla koll på din bostad alá Neighborhood watch out. 

Ibland kan detta inte vara tillräckligt och då är ett bra tips är då att ta hjälp av ett säkerhetsföretag i Stockholm som FST Säkerhet. Dom har många lösningar för övervakning, passersystem, brandskydd och larm. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt kan dom säkra upp vilka som passerar i huset med hjälp av en passerkontroll system. Att ha portkod är inte lika säkert längre då är det bättre med en porttelefon och blipp. Detta är helt klart något att ta upp på nästa bostadsrättsmöte om du är en sådan som ej brukar gå! 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *