Hälsa

Funderar du på att testa en menskopp?

Under en livstid så spenderar kvinnor med mens oerhört mycket pengar sanitetsprodukter. Nu börjar det äntligen gå åt rätt håll för allt fler företag erbjuder sina anställda det. Men det täcker inte fritidens behov. Allt fler har fått upp ögonen för menskoppen och dess fördelar.

Faktum är att en ny studie säger nu att billiga och återanvändbara menskoppar är säkra till skillnad från att tamponger eller engångsskydd läcker. Enligt studien publicerad i The Lancet Public Health så säger cirka 70 procent av kvinnorna som har provat menskoppar att de skulle vilja fortsätta använda dem. Nyheten är viktig med tanke på det faktum att sanitetsskydd förblir otillgängligt och inte överkomligt för många kvinnor, och därför håller månatliga blödningar många flickor och kvinnor borta från skolan eller arbetet och utsätter dem för risk för urinvägsinfektioner. Således, en menskopp ett säkert, prisvärt och långvarigt alternativ till bindor och tamponger, kan menskopparna hjälpa till att rädda miljontals liv.

Bildkälla: apofemme.se

  1. Tillverkade av medicinsk kvalitet silikon, eller TPE och kopparna samlar blod snarare än absorberar det. Fri från gifter och finns i flera färger.

 

  1. En menskopp är inte en en storlek som passar alla produkter. Kvinnor har olika storlek beroende på ålder och om de har fått barn. Det finns två storlekar tillgängliga, less eller more.

  2.  Att använda menskoppar kräver övning, det kommer med instruktioner och att vara avslappnad är av avgörande betydelse när du tar på dig den.  För att använda en menskopp så måste du vika den och här kan du läsa Hur fungerar en menskopp.

När koppen är på plats så har det bildats ett vakuum som gör att den sitter på plats.

  1. Den måste rengöras ordentligt före varje användning. Att inte rengöra dem kan generera bakterier som kan orsaka infektioner. Efter användning, se till att tvätta och sterilisera den. Undvik också att använda dofttvål på den.

  2. Man kan använda menskoppar i 12 timmar i sträck utan att läcka, men i början behöver du stämma av hur många timmar du kan ha den i.
  3. För dem som precis har börjat med menskoppar kan de tycka att det är obehagligt att ta bort det eftersom det finns blod på den.

  4.  En menskopp kan enkelt rymma ett helt uns mensflöde (30 ml). I genomsnitt är kvinnors flöden 30-40 ml per cykel.
  5. Menskoppen är helt fri från gifter och håller i upp till 10 år. Det sparar både miljön, och dina pengar.

Jag tycker att menskopp verkar vara en smart lösning, mycket mer tilltalande än menstrosor som jag sets att det görs reklam för och borde vara ganska jämförbart med bindor som jag iaf inte känner mig så fräsch i för det blir så instängd känsla. Det känns oerhört smidigt att man kan använda den i tolv timmar, hela dygnets vakna tid och sedan rengöra den på kvällen och sova med den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *