Drömmen om att bo utomlands på äldre dar

Samarbete med livförsakring.se

När jag tänker att jag blir äldre kommer jag vilja bo delar av tiden utomlands. Ibland undrar jag varför jag är så mycket i Sverige och att jag borde resa mer. Men tyvärr är jag en person som inte trivs att resa själv för jag tycker om att dela minnen med andra. Men samtidigt hindrar det mig lite i livet så att när allt lugnar sig ska jag ta och resa lite mer och hälsa på vänner som bor utomlands. 


Jag drömmer just nu om att åka till Spanien och bada,shoppa och äta god mat.Men nu är det många inklusive mig själv som känner mig lite uttråkad och många har arbeten som påverkas rådande omständigheter. Just nu försöker jag fokusera på min hälsa, arbete och att spara pengar!

 

Det är svårt att veta riktigt hur det kan bli men något som vi kan påverka är att vi har dom försäkringarna vi behöver. Det är en trygghet för en själv och ens efterlevande. 

I allmänhet så behöver du livförsäkring om det är andra som beroende av din inkomst, eller om du har en skuld som kommer att fortsätta efter din död. När allt kommer omkring vill du inte lämna dina nära och kära utan pengar att leva på.

Om det inte finns några tillgångar alls i dödsboet, behöver inte du personligen betala skulderna. Du ärver alltså aldrig skulder. Skulden ska betalas med tillgångarna i dödsboet.

 

Men det finns undantag

Exempelvis ni har gemensamma banklån, för då har man i regel också ett solidariskt betalningsansvar till banken, vilket innebär att banken kan kräva vem som helst av dessa parter på hela summan. Detta kan bli svårt att betala om köpt en dyr bostad som ensamstående om den andra partnern går bort.

Det är väldigt många svenskar som tillbringar sina äldre dagar i utomlands, eller bor utomlands och då gäller det landets lagar. Detta är en dold fälla många tyvärr inte vet om. Det är nämligen så att med den Dolda arvsfällan så kan du ärva skulder. Enligt en EU-lag från 2015 omfattas man som utlandssvensk inte av svensk arvsrätt. I stället är det arvslagen i landet du bor som gäller och därför kan det betyda att du kan ärva en skuld. Detta hade jag ingen aning om faktiskt och det är bra att veta om sånt här. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.