Det här med ha en god likviditet i företaget

När man driver verksamhet är det viktigaste att man har en bra likviditet för det spelar ingen roll att du har fakturor som dina kunder ska betala om 60 dagar om ditt företag inte har tillräckligt med pengar på kontot. Det kan det i sin tur begränsa dig från att köpa in mer lager, lager som i sin tur skulle kunna säljas och generera mer pengar och öka ditt företagstillväxt. Det är inte roligt att gå miste om.  Så efter jag efter ha läst på vad det innebär att sälja sin fakturor och få pengar nu och slippa agera som bank till  kunder.

Men vad innebär det sälja fakturor egentligen?

I först anblick kan man tro att det rör sig om att att någon okänd vill betala dina privata fakturor men så är inte fallet. Det handlar om att man slipper ta hand om påminnelser, administration och det som rör fakturorna du sänt ut till dina kunder och istället belåna faktura.Det är ganska olika det här med med hur lång faktureringstid man bör välja på sina kunder och jag brukar välja ibland 14 dagar beroende på vilket datum det är i månaden, men som högst 30 dagar. Men vid stora transaktioner kan kunden vilja ha 90 dagar betalning på sin faktura och nå kan det bli knivig om alla vill ha sådan lång betalningstid på sig. När man driver företag gäller det att man har lite pengar i kassan. Nu har allt gott ett pris, men faktiskt tyckte jag att detta är en smart lösning, en lösning som jag innan mest hört om men inte aktivt kollat upp så jag spontant skickat in en fråga för att få reda på vilket maxtak Factoringgruppen har på när man säljer sina fakturor då det skulle kunna bli aktuellt vid större transaktioner i mitt företag i framtiden.

2 reaktioner på ”Det här med ha en god likviditet i företaget

  1. ”I först anblick kan man tro att det rör sig om att att någon okänd vill betala dina privata fakturor men så är inte fallet. Det handlar om att man slipper ta hand om påminnelser, administration och det som rör fakturorna du sänt ut till dina kunder och istället belåna faktura.”
    ”Så jag spontant skickat in en fråga för att få reda på vilket maxtak Factoringgruppen har på när man säljer sina fakturor.”
    Du/ditt företag tar ett lån med fakturan som säkerhet. Jag vet inte hur ditt företags finansiella status är men sannolikt måste du vara borgenär för ditt företag. D v s om din kund inte betalar fakturan blir du/ditt företag återbetalningsskyldig och får dessutom betala extra avgifter förutom räntan på lånet. Det är ett lån och inte en försäljning.

    1. Jo men precis man står ju som borgen i sitt företag trots det är Ab, men ibland kan man ju som företag sitta på fakturor man har lång betalningstid på och då kan man inte vill ta ett vanligt banklån utan få förskott på det man vet man ska få. Såklart medför det ju säkert en del kostnader men det framgår ju inte på hemsidan. Fick aldrig svar på mitt mail med maxtax, jag var nyfiken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.