Ekonomi

Det är inte gratis att gifta sig, men vad är det som kostar?

Det finns många olika sätt att gifta sig på. För vissa människor är giftermål något stort som man inte ska ta lätt på. Det firas med pompa och ståt. Andra tycker inte om fester och ceremonier. Vissa gifter sig i kyrkan, i andra religioner har man andra platser och de som inte gillar kyrkan kanske gör det borgligt. Oavsett hur förutsättningarna ser ut, hur och var det ska genomföras så är det i stort sett aldrig gratis. Seriösa bröllop kräver både investeringar och planering. 

Vad är det som kostar med ett bröllop?

Man kan ta fram en bröllopsbudget där man inte lägger ut stora pengar eller får väldigt mycket för pengarna. Samtidigt är det väldigt många saker som faktiskt kostar pengar också, särskilt om man ska ha ett kyrkligt bröllop med många besökare.Hos budgetbrollop.se (som är en blogg) finns flera artiklar med inspiration och tips. Vad är tärnans roll i ett bröllop? Behöver du en checklista? Det finns faktiskt en hel del information på nätet också som är helt gratis att tillgå, som inte behöver kosta pengar.

Konkreta exempel på utgifter med ett bröllop

  • Brudklänningen 
  • Exklusiva kostymer 
  • Maten
  • Tårtan
  • Hyra lokal
  • Eventuella resor t.ex. om festen hålls i utlandet 
  • Transport till eller från kyrkan

Det är smidigaste sättet är att göra en bröllopsbudget online 

Här finns återigen en uppsjö av alternativ. Ska man ha fest för 500 personer på en paradisö? Vissa gifter sig inför några enstaka närståenden på den lokala stamkrogen men det kostar också. Ska man ha en tårta med många platåer som i en hollywoodfilm så är det stora summor, likaså om man dekorerar med blomsterarrangemang. En riktigt vacker brudklänning med släp är varken billig att köpa eller att hyra. Även enklare klädsel som är formell kan kosta tusenlappar att hyra. Vissa vill ha en särskild transport till och från kyrkan. Det kan vara i limmosin, i en sportbil eller med häst och vagn.

Smakråd

Det finns många olika klädstilar och märken att utgå från. Vill man ha en formellt bröllop så är det kanske frack som gäller. Ett plagg som kan vara häftigt att gifta sig är faktiskt bonjouren. Det är en slags frackjacka som användes mycket förr. Bland annat på 1800-talet. Det är möjligtvis det enda plagget som ansågs “finare” än frack, även om det kunde användas på mer än bara formella högtider. Idag används bonjour nästan bara vid bröllop. Har du riktigt tur hittar du en i någon vintagebutik någonstans, men de är inte jättevanliga idag. De finns även varianter från tidigt 1900-tal. Det är svårt att få tag på nyproducerade bonjourer att köpa eller hyra. Du kan säkerligen sy upp någon hos en skräddare.

När det kommer till märken för kostymer och brudklänningar finns det många att välja mellan. Några av de bästa och mest ansedda kostymmakarna finns i Italien. Zegna är ett bra exempel på ett bra och mycket ansett märke. Det bärs av Warren Buffet bland annat. Kostnaden ligger på 10 000 – 25 000 kr för en ny kostym men det går att hitta väldigt mycket billigare i nyskick på second hand. Vill man ha fina kläder billigt bör man överväga att undersöka vintage och second hand butiker. Många köper idag en begagnad brudklänning eller återanvänder den de har fått av sin mamma eller mormor. Återigen, det finns många smarta lösningar (oavsett stil) som gör att du kan få riktigt bra saker till en billigare peng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.