Vilken massagemetod passar dig som bäst?

Vår kropp behöver massage av olika anledningar och ju mer säker man är på bakomliggande orsak, desto lättare är det att söka rätt metod. Å andra sidan så finns tillfällen då man söker massage enbart för avkoppling eller för att skämma bort sin kropp lite. 

 

Förutom att muskelknutor mjukas upp och att man oftast känner sig mer avkopplad i kroppen, så finns många andra fördelar med massage. Även om massage många gånger koncentreras till ett område med få muskler, så ökar blodcirkulationen och spänning från muskler minskar. Hormonet endorfin, som vi har i kroppen, frisätts. Detta hormon verkar smärtlindrande. Även vårt må-bra-hormon oxytocin ökas under en massage. Ett annat sätt att må bra är att använda sig av intimmassage.

 

Blodcirkulationen i musklerna ökar, vilket medför att de kan jobba mer tillfredsställande. Stela, trötta muskler kan leda till tröttare kropp och till problem hos andra muskler. Lymfsystemet ansvarar för att vår kropp ska bli av med överskottsvätska, inflammationsämnen, bakterier, virus och slaggprodukter. Lymfcirkulationen ökar under en massage och det finns även massagetyper som är inriktade på denna typ av behandling. 

 

Några massagetyper på marknaden

 

  • Bindvävsmassage hjälper till att så kallat töja ut bindväven genom att man drar i huden. Vanligen vid reumatiska sjukdomar, rubbningar i cirkulationen och vid huvudvärk. Ibland behöver man först ta itu med bindväven, innan man kommer ner djupare till musklerna. 
  • Akupressur har likheter med akupunktur, men istället för nålar så trycks det med fingrar eller andra hjälpmedel direkt på specifika punkter. Dessa punkter orsakar ofta smärta på andra områden än punktens läge och kan också ge besvär som huvudvärk och yrsel. Denna metod kan ingå i bland annat energimassage.
  • Under en Energimassage så behandlas bland annat akupunkturpunkter, men istället så arbetar de här med snabba tryckningar. Det dras, skakas och töjs av musklerna. Under denna massagetyper sitter klienten oftast på en speciell stol.
  • Massage för enbart avkoppling går att finna på många platser. Detta kan även enkelt utföras hemma med sin partner. Har du ingen partner kan du söka efter en gratis sexkontakt.
  • Svensk klassisk massage är en metod där massören stryker och knådar musklerna. Vanlig metod då man har muskelspänningar och träningsvärk.
  • Man kan testa en metod med varma lavastenar som läggs på ens kropp genom att välja Hot Stone Massage. Denna metod ska verka lugnande och avslappnande. 
  • Thai Massage är en kraftfull metod som ursprungligen kommer från Kina och Indien. Vanligen ligger klienten på golvet med madrass eller dylikt som underlag. Massören använder sig av händer, underarmar, armbågar, knän och fötter. En kraftfull metod som ökar rörligheten i kroppen.