Verklighetens The Queen’s Gambit – finns hon?

Det är väl få som har missat succéserien The Queen’s Gambit på Netflix. Serien bygger på en roman med samma namn av författaren Walter Tevis, som också ligger bakom storfilmen The Color of Money. I de sju avsnitten får tittarna följa en kvinnlig schackspelare, i en tid då kvinnor ansågs passa bäst till att sköta hemmet, inte roa sig med att spela spel. Både kritiker och tittare har varit mycket begeistrade över den nästan mytiska personligheten hos huvudkaraktären Beth Harmon, spelad av Anya Taylor-Joy. Tittarna får följa med på hur Beth bygger upp en internationell karriär som schackspelare, men även följa med i den berg-och-dalbana som hennes komplicerade privatliv presenterar. Enligt skaparna är handlingen helt byggd på fiktiva händelser, även om en del verkliga personer nämns i serien. Men hur ser det egentligen ut inom schack-världen, ett spel som traditionellt sett ansetts passa bäst för män, finns det en verklighetens Beth Harmon därute någonstans?

&nbsp
white, game, play, male, recreation, think, black, thoughtful, board game, fun, king, figure, sports, chess, queen, pawn, chessboard, games, champion, practice, challenge, stick, serious, tactics, win, schedule, strategic, clever, keeps, the player, checkerboard, the winner of the, indoor games and sports, tabletop game, the strategy, the championship, prevx, the cunning, Free Images In PxHere

Spela som en tjej

En av vår tids stora kvinnliga schackspelare är Jennifer Shahade. En amerikanska från Philadelphia som klassas som en av USA:s bästa kvinnliga schackspelare. Med en pappa och bror som båda har titeln FIDE Master är det kanske inte så konstigt att även Shahade slog sig in på denna bana. Hon har förresten en egen titel som Woman Grandmaster. Efter att ha vunnit American Women’s Chess Champion inte mindre än två gånger har Jennifer Shahade verkligen befäst sin roll som en av Nordamerikas bästa schackspelare. I sin egenförfattade bok Chess Bitch visar hon att hon har en del likheter med karaktären Beth Harmon. Undertiteln på boken är Women in the ultimate intellectual sport. I den har Shahade porträtterat flera framstående kvinnor som spelar schack. Även om den boken utspelar sig i en annan tidsålder än Netflix-serien så visar den ändå på många likheter mellan dagens kvinnliga spelare och seriens huvudkaraktär. Nästa schack-bok av Shahade har den kaxiga titeln Play like a girl och den om något ser till att utmana det begreppet. Om att spela som en tjej betyder att spela som Jennifer Shahade så betyder det att vinna. Som om det inte vore nog att erövra spelborden inom schack så har hon även gett sig på att spela poker. Även där har hon nått framgång och är idag medalem av det prestigefyllda Team PokerStars. Hon spelar gärna Open Face Chinese Poker och hon är också engagerad i att hjälpa och stötta andra kvinnliga pokerspelare. Precis som hon gjort inom schack.

Sveriges Beth Harmon

Om Jennifer Shahade är Nordamerikas svar på Beth Harmon så har vi här i Sverige Pia Cramling. Hon är landets enda kvinnliga stormästare. Precis som Harmon började hon att spela schack tidigt i livet. När Harmon byggde upp sin karriär under 1960-talet gjorde Cramling det ett decennium senare. Det var då fortfarande ansett som sällsynt och udda att en kvinna spelade schack. Cramling hade också en mentor i sin äldre bror, liknande den som Harmon hade i vaktmästaren. När Cramling fick utmärkelsen stormästare 1992 var hon den femte kvinnan någonsin att få den titeln. Cramling är gift med den spanska schackspelaren Juan Bellón som hon träffade på en schackturnering. Det kan liknas vid Harmon som också hade en romans med en kollega hon mött vid schackbordet.

Stämmer Netflix

Det finns faktiskt en verklig kvinnlig schackspelare som nämns i serien. Det är den georgianska schackspelaren Nona Gaprindashvili som var den första kvinnan i världen att få titeln stormästare. I serien nämns hon som i förbigående av en journalist som kommenterar matchen mellan Beth och den fiktiva stormästaren Viktor Laev. Då nämns att Gaprindashvili aldrig spelat mot män. Något som i verkligheten inte är sant då hon vid den tidpunkt då serien utspelar sig hade spelat mot femtionio manliga schackspelare. Detta har lett till att Gaprindashvili nyligen lämnade in en stämning mot Netflix. Vad som kommer att hända med den stämningen återstår att se, likaså hur många kvinnor som kommer att spela schack i framtiden. Troligen något fler än innan med tanke på hur The Queen’s Gambit har ökat intresset för schack.